ingezonden brieven
Steun de bakker met zijn energiekosten, niet de sauna
De lezersbrieven, over wie wel en wie niet subsidie verdient, over de beveiliging van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Reduan B., over de eventuele spreiding van Statenverkiezingen, de aardbeving in Turkije en ‘stealthing’.
Als het kabinet – lees de samenleving – geld uittrekt om het midden- en kleinbedrijf te ondersteunen met de energiekosten, zullen we onderscheid moeten gaan maken tussen primaire en secundaire sectoren. We bevinden ons in een crisissituatie, vanwege de oorlog in Oekraïne maar ook als gevolg van klimaatontwrichting.
We zitten nu eenmaal in een tijd waarin energie schaars is geworden en we kunnen niet op de oude voet blijven doorgaan. Dat betekent dat sectoren die in onze primaire levensbehoeften voorzien, prioriteit moeten krijgen.
Dus wel steun voor de bakker, maar geen steun voor de sauna, ongeacht hoeveel procent van de omzet deze aan energiekosten kwijt is. Er moet brood in de schappen liggen, maar een luxe als de sauna hoeft in deze tijden niet te worden gesubsidieerd.
Peter Jamin, Utrecht
Beveiliging
Op een mooie dag las ik het artikel van Wil Thijssen over het OVV-rapport. Heldere taal en heldere conclusies van de raad. Dat rapport gaat leiden tot veranderingen, zou je denken. Die hoop verdampt direct als je daarna het interview leest met de topman van het OM. Zijn antwoorden bestaan uit aalgladde statements, vermengd met een snufje falende herinnering. Ten slotte zegt hij: ‘Maar ik weet zo één, twee, drie niet precies wat ik anders had kunnen doen.’
Misschien moet hij het rapport dan nog eens grondig doornemen en zich daarbij wat meer openstellen voor kritiek en aanbevelingen? Met de ge-etaleerde houding moeten we vrezen dat er niets verandert.
Herman Grehem, Wageningen
Statenverkiezingen
Jaap Jelle Feenstra pleit voor spreiding van de data waarop de Provinciale Staten worden gekozen, omdat die verkiezingen nu door de landelijke politiek worden beheerst.
In het programma van Leefbaar Nederland schreven o.a. Henk Westbroek, Willem van Kooten en ik al in 1999 dat de gemeenteraadsverkiezingen tot landelijke verkiezingen werden gemaakt en alfabetisch over 26 weken gespreid moesten worden.
Vorig jaar maart werkte ik dit idee uit in een paginagroot artikel in De Telegraaf. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) had geklaagd over de lage opkomst bij de zojuist gehouden gemeenteraadsverkiezingen en verklaarde de zoveelste onderzoekscommissie te willen instellen. Ik bood haar dit plan aan en vroeg het te mogen toelichten.
Op 6 april 2022 kreeg ik van haar een persoonlijke brief. Ze beweerde ijskoud dat de gemeenteraadsverkiezingen niet gedomineerd waren door de landelijke politiek. Aan een toelichting had ze geen behoefte. Gespreide verkiezingen wees ze bij voorbaat af. Van deze regentenclub hoef je dus geen vernieuwing te verwachten.
Jan Nagel, oud-senator, Hilversum
Vestigingsklimaat
Mijn mond valt open als ik lees dat het ministerie van Economische Zaken zegt dat het vestigingsklimaat in Nederland ‘in veel ranglijsten bovenaan staat’ en meer ‘van origine ‘buitenlandse’ multinationals’ hun hoofdkantoor hier hebben’. Logisch dat een Spaanse multinational zich hier wil vestigen.
Hebben ze dat ook tegen de klagende multinationals en VNO-NCW gezegd toen ze recentelijk in het Catshuis bijeenkwamen?
Dan hoeven we de dreigementen om zich in het buitenland te vestigen dus niet heel serieus te nemen. En kan er vast nog wel wat van ze gevraagd worden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Esther van Ruijven, Rijswijk
WOZ-waarde
Het is maart en het gemekker over de WOZ is weer begonnen. Louche bedrijven helpen u ‘gratis’ om geld van deze gemeentelijke belasting af te troggelen. Laat u niets wijsmaken. U betaalt de rekening: hogere gemeentetarieven en nog schralere voorzieningen.
WOZ omlaag, zwembad weg. Dat wil je je kinderen en bejaarde ouders toch niet aandoen? De belasting is een goed doel, misschien wel het beste goede doel dat we hebben.
Chris van der Spek, Enschede
Verantwoordelijkheid
Afschuwelijk dat meer dan 50 duizend mensen zijn omgekomen bij de aardbeving in Turkije. Afschuwelijk dat als gevolg van een frontale treinbotsing 36 doden gevallen zijn in Griekenland.
De Griekse minister Karamanlis trad af. ‘Dit heet politieke verantwoordelijkheid’, zei hij. Terwijl in buurland Turkije de regering-Erdogan alle verantwoordelijkheid afwijst en doorgaat alsof er niets is gebeurd.
Mehmet Yilmaz, Utrecht
Stealthing
Samen afspraken maken over seks? Twee condooms. Een voor de man en een voor de vrouw (ja dames die bestaan, neem ook je verantwoordelijkheid), muntje gooien en genieten maar. En doe dit voor je met je speeltjes komt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Caroline de Leon, Heiloo
Oekraïense psychologen
Met verbazing las ik het betoog van mijn collega Marcel Gerrits Jans, als reactie op de visie van Helen Gubby, hoofddocent aan de Erasmus Universiteit.
Gevluchte Oekraïense psychologen hun eveneens gevluchte landgenoten in Nederland tegen ggz-vergoeding te laten behandelen, noemt hij fundamenteel tornen aan de kwaliteits- en registratiestructuur hier te lande. Het lijkt mij geen ‘fundamenteel tornen’, maar een kwestie van het maken van uitzonderingen: nood breekt immers wet.
Het gaat over (deels) getraumatiseerde mensen die nota bene zijn gevlucht voor meedogenloos oorlogsgeweld. Aan hen noodzakelijke, professionele zorg ontzeggen zou ik nieuw psychisch geweld willen noemen als gevolg van logge, hardvochtige bureaucratie. Dit kan weer leiden tot wat in jargon heet: secundaire victimisatie (nieuw slachtofferschap).
Mochten de Oekraïense psychologen al minder zijn opgeleid dan hun Nederlandse collega’s (ik kan dat niet beoordelen), dan nog lijken zij mij juist vanwege verwantschap in historie, taal en cultuur bij uitstek geschikt hun landgenoten bij te staan in een helend gesprek. Gubby noemt dit ook.
En die vrees voor aanzuigende werking ten aanzien van Irakezen, Turken of Afghanen? In welk kader hebben we dat eerder gehoord...? Regelgeving als hekwerk? Ook voor hen kan die uitzondering worden gemaakt.
Afbakening lijkt mij niet zo lastig. Dat in Nederland afgestudeerden zonder BIG-registratie ook zullen aankloppen is een makkelijke en nogal onwaarschijnlijke aanname. Tegen hen kan eenvoudigweg gezegd worden: ‘Mijnheer of mevrouw, u komt niet uit een oorlogsgebied. U dient eerst uw BIG-registratie te halen.’
Ruud Joppen, gepensioneerd psycholoog, Nijmegen
Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl
Het belangrijkst is dat een brief helder en duidelijk is. Wie een origineel en nog niet eerder verwoord standpunt naar voren brengt, maakt grotere kans de krant te halen. Een brief die mooi en prikkelend is geschreven, heeft ook een streepje voor. Kritiek op de Volkskrant wordt vaak gepubliceerd, op-de-man-gespeelde kritiek op personen plaatsen we liever niet.
Iedere brief wordt gelezen door een team van ervaren opinieredacteuren en krijgt een kans. En wekelijks halen ongeveer vijftig brieven de krant. Over de uitslag kan helaas niet worden gecorrespondeerd. Wij zijn er trots op dat onze lezers mooie en goede brieven schrijven, waarvan we elke dag een levendige rubriek kunnen samenstellen.