Stelling: Ivo Niehe redt Kalverengala van omroepstrafbank

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman.

Ivo Niehe bij het Internationaal Film Festival Rotterdam Beeld anp
Ivo Niehe bij het Internationaal Film Festival RotterdamBeeld anp

Het was een tik voor de filmwereld, eerder dit jaar. De NPO wenste het gala van de Gouden Kalveren niet meer live uit te zenden. Helemaal uit de lucht viel het besluit niet. Er waren die kijkcijfers: van 593 duizend in 2012 verschrompeld tot de 212 duizend van 2016. En er was die waardering. Of beter: die was er niet.

Het kon onmogelijk liggen aan de VPRO, de omroep die de uitzending al die edities verzorgde. Daar had men alles geprobeerd. De jongens van Koefnoen als Geer en Goor in Gouden-Kalfpak het podium opsturen. Het hele productieteam ontslaan, pal voor de uitzending. Acteurs liedjes laten zingen. Acteurs nog meer liedjes laten zingen. En, voor de terminale editie van 2016, nieuwslezer Herman van der Zandt inhuren voor de feestelijke presentatie.

Het lag vast niet aan de filmwereld. Goed, soms ontbraken er wat winnende acteurs: iets met toneelverplichtingen. Of waren de winnende regisseurs absent: de een zat in z'n vakantiehuisje te schrijven aan de opvolger van Borgman, de ander moest dj'en met z'n formatie Yellow Claw. Soms meenden winnaars dat zo'n liveshow hét moment was om de hele familie te bedanken, en de catering en de filmkapper. Of dat de kijker op z'n vrijdagavond toe was aan een volstrekt onbegrijpelijk protest tegen kabelaar UPC; iets met achterstallige betalingen aan scenaristen.

Maar toch. Er was óók die hartverscheurende politieke speech van acteur Nasrdin Dchar, zo oprecht blij met zijn Kalf voor Rabat. En al die humoristische, relativerende dankwoorden van Carice van Houten, die op een of andere manier wél altijd tijd vond om in Utrecht een toevoeging aan haar inmiddels vijfkoppige veestal op te halen. Of die keer dat Theo Maassen de filmoogst doornam, van de eerste Nederlandse 3D-film Nova Zembla: 'Het is net als met pannekoeken bakken: de eerste mislukt altijd', tot de Saskia Noort-verfilming De verbouwing: 'Heel goed dat er ook films worden gemaakt voor mensen met een ontwikkelingsachterstand.'

Hoe nu verder? Wie wel eens zo'n Televizier-Ring Gala zag bij Avrotros, weet dat het bij de televisiesterren niet beter is. Wel anders. Want één ding beheersen ze daar: de kunst van het zelf-feliciteren. Daarom legde de NPO de verantwoordelijkheid voor de Kalveren-avond voortaan neer bij Avrotros. En die omroep dacht, hoe kan het ook anders, aan Ivo Niehe.

Diens TV Show staat vanavond geheel in het teken van de Nederlandse film. Met vooraf opgenomen 'bijzondere gesprekken', een terugblik op het Nederlands Film Festival en - toch nog - het staartje van de uitreiking. Enkel de Kalveren in de categorie beste acteur, beste actrice en beste film gaan er live uit, verzekerde Niehe in gesprek met het AD. Pech voor de beste regisseurs, maar er moeten offers worden gebracht. Niehe: 'Ik hoop een miljoen kijkers te trekken. Dan ben ik tevreden.'

Verzoekje aan Avrotros: áls dat lukt, mogen de regisseurs in 2018 dan weer live op tv winnen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden