Stelling: een stadspark is geen festivalterrein

Bezoekers op Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark in Amsterdam. Stadsparken zouden vaak niet bestand zijn tegen een festivalorkaan.Beeld ANP

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Robert van Gijssel.

Een nieuw festivalseizoen, een nieuw festivaldebat. We ontkomen er niet aan, want Nederland is de laatste jaren vergaand ‘verfestivalliseerd’ en dat is leuk voor de festivalganger, maar minder geslaagd voor de buurtbewoners en de stadsbewoners die niet festival-minded zijn en gedurende de zonnige weekenden hun favoriete parkje niet meer in kunnen. En die, als ze er weer wel in kunnen - meestal op een regenachtige maandagochtend, wanneer ze er eigenlijk al niet meer in wíllen - zien dat hun eens zo bloeiende recreatiegebiedje is omgeploegd en platgewalst. En dat de broedende vogelparen van schrik (want met de dood voor ogen) hun nest hebben verlaten.

De Rotterdamse journalist en schrijver Sander de Kramer, bekend van zijn innovatieve welzijnsprojecten en zijn grote hart voor de wat minder fortuinlijke medemens, riep gisteren op Radio 1 dat hij klaar was met de vele festivals in de natuur, en dan vooral de stadsparken. In ‘zijn Rotterdam’ werd vorige week het hiphop- en dancefestival Oranjebitter georganiseerd. In het Euromastpark, volgens velen het mooiste stadspark van Rotterdam. Of nou ja, dat was het vóór het Oranjebitter Festival.

Volgens De Kramer was het Euromastpark ná het Oranjebitter Festival een puinhoop. Bij de vaste parkwandelaars moeten de tranen in de ogen zijn gesprongen toen de feestvierders, volgens de organisatie afkomstig ‘uit héél Nederland’, weer waren vertrokken. Die puinhoop bestond volgens De Kramer uit wel iets meer dan platgetrapt en uitgebleekt gras.

Het verhaal zal de bewoners van vele gemeenten, van middelgroot tot groot, bekend voorkomen. De stadsparken van Nijmegen (Park Brakkenstein), Utrecht (Julianapark), Amsterdam (Amsterdamse Bos) en Groningen (Noorderplantsoen) worden de laatste jaren steeds vaker ingezet als festivallocatie, waarvoor ze in beginsel toch niet bedoeld waren. Op zich niets mis mee, zou je zeggen: een park is wel bedoeld als recreatieterrein, en waar recreëer je nu lekkerder dan op een festivalletje voor muziek, theater, barbecuen of mandala’s tekenen.

Maar anders dan de toegewezen buitenfestivalplekken als het Megaland te Landgraaf (Pinkpop), het evenemententerrein bij Walibi World te Biddinghuizen (Lowlands) of het NDSM-terrein bij Amsterdam (DGTL) zijn kwetsbare parkjes vaak niet bestand tegen een festivalorkaan. Iedereen die weleens in zo’n park heeft staan dansen op house en hiphop, weet waarover we (en Sander de Kramer) het hier hebben: vertrapt plastic achter de hinderlijk tussen twee podia opgestelde struiken en bosjes, en eekhoorns en konijnen die bij de eerste soundcheck van het speakersysteem in blinde paniek het oorlogsgebied verlaten.

Maar buiten die schade, die na zo’n festival ook echt wel weer zal herstellen, had De Kramer nog een argument tegen parkenfestivals waarover we best even mogen nadenken. Voor veel stadsbewoners met niet zo’n dikke beurs en al helemaal geen zin in (of middelen voor) massafestiviteiten, is het park in de buurt een heel belangrijk gebiedje voor ontspanning, een plek om tot rust te komen en het hoofd leeg te laten lopen en de blik te richten op een paar scharrelende ganzen of nestelende vogels. Dat gaat niet als er een driedaags spektakeltheater of dancefestival wordt gehouden. Dat is voor de buurtbewoner die misschien toch wel gewoon recht heeft op zijn park, al was het maar omdat hij het met zijn eigen belastinggeld financiert, op zijn minst niet helemaal eerlijk.

Festivals zijn leuk, zelfs noodzakelijk, want een cultureel bindmiddel. Maar scherm het stadspark er een beetje voor af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden