Taal Lexicon der onterecht vergeten woorden

Stella Bergsma snort naar het woord snorren

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort. Deze week: snorren.

Ik ben altijd op zoek. Dat komt door mijn brein. Het is stuk. Adhd, de tangverlossing die ik had, ik weet het niet. Mijn hersenen lekken er altijd een beetje uit. Vooral als ik praktische zaken moet verrichten. Ik ben slim, maar ook erg dom. Kan goed denken, maar nooit iets vinden. Dit keer zoek ik mijn propedeuse filosofie. Al een tijdje ook. Ik ga die studie namelijk afmaken en als ik hem vind, kan ik vrijstellingen krijgen. Joh, die snor je zo op, zegt mijn moeder als ik bij haar op zolder kom kijken. Maar ik snor helemaal nop. Ja, haar spullen. Tot dusver heb ik haar diploma van de middelbare meisjesschool gevonden en haar fysiotherapiebul. Ik vind zelfs het lagereschooldiploma van mijn opa! Thuis op mijn eigen zolder vind ik de propedeuse van mijn vriend. Ik ben even heel blij, tot ik mijn bril opzet. Dus snor ik voort.  Tegen de klippen op. Tegen de bierkaai.
 
  

Ik snor ook naar het woord snorren. Van oorsprong is het een klanknabootsende term. Het betekent zoemen of gonzen. Maar het is ook te gebruiken als zoeken of jagen. Een baantjessnorder is een baantjesjager. In een samenstelling kun je er helemaal veel mee: je kunt aansnorren, afsnorren, bijeensnorren, doorsnorren, nasnorren, omsnorren, opsnorren en rondsnorren. Heerlijk woord, denk ik, terwijl ik rondsnor in een grote koffer vol troep. Mijn troep. Briefjes, dagboeknotities, gedichten, aanvangszinnen van romans. Alles, werkelijk alles heb ik bewaard. Uit angst natuurlijk. Om iets kwijt te raken. Ik ken mezelf. Dat maakt het nog treuriger. Vullis bewaren en je propedeuse niet vinden. 

Ik moet denken aan Lijsje Lorresnor. Een boek dat ik ooit van mijn moeder kreeg. Over een  meisje dat graag tussen vuilnis snorde. Ik ben meisje lorresnor nu. Leuk boek was dat. Waar zou het in godsnaam zijn? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.