LezersbrievenDonderdag 18 juni 2020

Steek niet de loftrompet op Hongaarse omgang met beelden

De ingezonden lezersbrieven voor de krant van donderdag 18 juni.

Onthulling van de buste van de Hongaarse fascist Miklós Horthy in november 2013.	 Beeld AFP
Onthulling van de buste van de Hongaarse fascist Miklós Horthy in november 2013.Beeld AFP

Brief van de dag: Hongaarse beelden zijn geen goed voorbeeld

Ruud Sliering pleit (O&D, 17 juni) voor het plaatsen van negatieve ‘historische beelden’ in een themapark. Helaas geeft hij Hongarije als positief voorbeeld daarvan. Beelden van Marx en Lenin zijn in Boedapest verwijderd en in het Mementopark gestald.

Sliering spreekt van ‘een mooie oplossing voor anachronistisch erfgoed’ uit ‘deze zwarte periode in de Hongaarse geschiedenis’, namelijk ‘een prachtig themapark.’ Over smaak valt te twisten, maar het themapark staat wel in een achterbuurt.

Volgens sommigen kent Hongarije bovendien nu weer een zwarte periode, waarin autocraat Viktor Orbán allerlei burgerlijke vrijheden heeft afgeschaft, per decreet regeert en zijn vrienden van de extreem-rechtse Jobbik-partij een buste liet onthullen van Hitlers bondgenoot Miklós Horthy.

Er is al een park naar deze fascist vernoemd en in oktober komt er een standbeeld voor de nazi-bondgenoot in Boedapest. Gaat Orbán dat onthullen? En wat doet hij met de Hongaren die de afgelopen weken Holocaustmonumenten hebben vernield (niet in een themapark hebben gestald)?

Kortom, geen goed voorbeeld, Ruud.

August Hans den Boef, Vorden

Code zwart (1)

Wat mij opvalt in de discussie over het ‘artsendraaiboek’ (Voorpagina, 17 juni) is dat ik niks hoor over de invulling van de eigen regie. In gesprekken hoor ik ouderen vaak zeggen: geef mijn plaats maar aan een ander. Ook ikzelf (58) zou het erg vinden om er later achter te komen dat anderen (jongeren, ouders van jonge kinderen) overleden zijn omdat ik toevallig eerder bij de ic was. Zou het een idee zijn om huisartsen in deze wat rustiger corona­periode ieders keuze te laten registreren?

Joke van der Meulen, Tiel

Code zwart (2)

Bij een gebrek aan ic-bedden moet er een draaiboek komen waardoor gekozen kan worden wie er wordt toegelaten tot levensreddende zorg. Dit vergt draagvlak onder de bevolking en daarom lijkt me dit een goede en overzichtelijke vraag om voor te leggen aan de Nederlandse bevolking in een referendum.

Eric Meijer, Hoofddorp

Code zwart (3)

Als ic’s overlopen gaat jong voor oud, bevelen twee artsenorganisaties aan. Stel dat er slechts één ic-plaats is voor een 19-jarige student, premier Mark Rutte (53) en koning Willem-Alexander (53). Wie gaat dan voor?

Frank Rijckaert, Doetinchem

Historisch besef

Mensen die vrezen dat het omtrekken van enkele standbeelden een aanslag is op ons historisch besef, zal de schrik om het hart slaan wanneer zij zien welke financiële kaalslag er al jarenlang plaatsvindt in het historisch onderzoek en onderwijs aan de Nederlandse universiteiten.

Dirk Alkemade, historicus en promovendus Universiteit Leiden

Motoroverlast

Leuk artikel (V, 17 juni) over motorrijders en motorhaters en de discussie of geluidsoverlast echt of ‘slechts’ perceptie is. Je zou ook een andere indeling kunnen maken. Tussen mensen die andermans (gepercipieerde) overlast serieus nemen, en mensen die zélf wel uitmaken wat overlast voor een ander is. De laatste groep lijkt oververtegenwoordigd onder motorrijders.

Erik de Vroom, Leiden

Apen

Natuurlijk weet ik dat de medicijnen die ik al jaren tot mij neem, waarschijnlijk ook eerst de weg via dierenmagen zijn gegaan.

Maar door het artikel over de 170 vaccins tegen covid-19 die thans in ontwikkeling zijn (Ten eerste, 15 juni), ben ik me er nog meer van bewust dat deze vaccins eerst langs de lichamen van vele apen gaan eer wij er gebruik van kunnen maken.

Zullen we daar dan ook maar een applausje met handen en potten en pannen voor geven?

Jacqueline Baaren, Haren

Emmertje

Bij het wassen van zelfgemaakte katoenen mondkapjes (Ten eerste, 16 juni) wordt een heel eenvoudige methode over het hoofd gezien: in een emmertje stoppen met wasmiddel en kokend water – zo gepiept.

Marike Lindhout, Amsterdam

Hockey

Terrance Pieters, de eerste hockeyer van kleur (Sport, 17 juni). En Maartje Scheepstra dan? Of telt die niet mee omdat ze een vrouw is?

Edith Kreuk, Den Haag

Waar zijn de vrouwen?

Bijzonder indrukwekkende foto van de bewoners van een verwoeste wijk in Syrië die, te midden van de aan flarden geschoten brokstukken van hun stad, een voedselpakket aan het eten zijn (Ten eerste, 17 juni). Men heeft lange, grote doeken op straat gelegd als ware het een tafellaken. Een teken van normaliteit tussen de brokstukken van een mensonterende oorlog.

Ik vraag me alleen af waar de vrouwen zijn en waar die mogen eten.

Boukje Loopstra, Almere

Verwarring

Een volgeboekt vliegtuig naar Athene (Ten eerste, 17 juni). De coronamaatregelen gelden niet in de lucht, blijkt op de eerste vlucht naar Griekenland. ‘Iedereen is in verwarring.’

Mijn moeder van 89 mag weer het verpleeghuis uit voor een wandelingetje. Maar o wee als men merkt dat zij tijdens dat wandelingetje een winkelcentrum bezoekt, dan moet zij twee weken in quarantaine.

Over verwarring gesproken, ik kan dit niet meer aan haar uitleggen.

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden