Commentaar

Steeds meer boeren zijn bereid hun bedrijfsvoering te veranderen, maar die groep wordt nu onvoldoende gehoord

De overheid moet boeren bij de hand nemen om hen te verleiden hun bedrijf te verduurzamen. Ze moet niet alleen voorwaarden scheppen in de hoop dat de boeren zelf inzien dat het hoog tijd is voor verandering, maar samen met de boer een plan maken, ingrijpen tot op het boerenerf. Daarvoor pleit een brede coalitie van belangrijke spelers in de agrarische sector, bestaande uit onder anderen oud-landbouwminister Cees Veerman en de voormannen van Rabobank en FrieslandCampina.

NLD20050517-LISSE: Groep varkens in stal op boerderij. ANP FOTO LEX VAN LIESHOUT Beeld Volkskrant Fotoredactie
NLD20050517-LISSE: Groep varkens in stal op boerderij. ANP FOTO LEX VAN LIESHOUTBeeld Volkskrant Fotoredactie

Over wat er met de Nederlandse agrarische sector moet gebeuren, kan eigenlijk geen meningsverschil bestaan. Om te voorkomen dat de stikstofcrisis Nederland nog veel langer lam legt, moet de veestapel drastisch worden ingekrompen. Er moet veel meer ruimte komen voor natuur en woningbouw.

De belangrijkste horde die hierbij moet worden genomen, is een psychologische. De band tussen boeren en hun bedrijf gaat zo diep en is zo existentieel, dat veel van hen zich snel bedreigd voelen en zich bij elke nieuwe ingreep genoodzaakt zien om op hun tractor naar Den Haag te trekken. Veerman betoogt dus terecht dat de overheid de boeren in de eerste plaats moet geruststellen: we zorgen ervoor dat je niet aan de bedelstaf raakt en we geven je een nieuwe reden van bestaan.

Maar dat is iets anders dan de boeren met fluwelen handschoenen aanpakken zoals CDA, VVD en ChristenUnie tot nu toe doen. Het CDA heeft zijn hoop vooral gevestigd op ‘innovatie’ in de sector, het duizenddingenwoord waarmee pijnlijke dilemma’s worden omzeild.

Landbouworganisatie LTO laat zich volgens Veerman te veel gijzelen door de conservatieve achterban die alles bij het oude wil laten en het omzetten van landbouwgrond in natuur als een doodzonde ziet. Steeds meer boeren zijn bereid hun bedrijfsvoering te veranderen, maar die groep wordt nu onvoldoende gehoord. Met de oproep van Veerman c.s. treden ze alsnog naar voren. De nieuwe minister van Landbouw en Natuur moet die uitgestoken hand koesteren.

De zwakte in de oproep van Veerman c.s. is dat ze weigeren te benoemen met hoeveel de veestapel moet worden ingekrompen. De verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven naar een commissie. Maar een commissie gaat alleen met constructieve voorstellen komen als ze een duidelijk doel meekrijgt, als het nieuwe kabinet eerst een ferm besluit neemt over de inkrimping van de veestapel en de hoeveelheid land die voor natuur en woningbouw moet worden gereserveerd.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden