CommentaarPieter Klok

Steeds meer boa’s op straat is niet de oplossing

Boa's in het centrum van Haarlem. Beeld Arie Kievit
Boa's in het centrum van Haarlem.Beeld Arie Kievit

Voordat de boa’s wapenstok en pepperspray krijgen, moet een fundamentele vraag worden gesteld.

In tientallen steden deelden buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gisteren geen boetes uit. Ze eisen – niet voor het eerst – wapens om zich te kunnen ver­weren tegen Nederlanders die hun gezag niet accepteren en hen soms te lijf gaan.

Op het eerste gezicht is hun eis gerechtvaardigd. De ­Nederlandse samenleving leunt steeds zwaarder op de boa’s. Door de anderhalvemetersamenleving is hun takenpakket in een klap fors uitgebreid. Ze vervullen een cruciale rol bij het bewaken van de onderlinge afstand.

Hun werk is daardoor een stuk ingewikkelder geworden. Oorspronkelijk richtten ze zich op eenvoudige ­ toezichtstaken, zoals het uitdelen van parkeerboetes, nu moeten ze ineens interveniëren als mensen – al dan niet onder invloed van alcohol en drugs – het niet zo nauw nemen met de omgangsregels. Het vergt het uiterste van hun communicatievaardigheden, zeker omdat hun gezag niet vanzelfsprekend is. Escalatie ligt continu op de loer.

Hoe het mis kan gaan, bleek toen boa’s een aantal jongeren op het IJmuider strand terechtwezen. De jongeren sloegen hard terug, waarop de boa’s het hazenpad kozen. Toen even later een agent poolshoogte kwam nemen, volgden de jongeren gedwee zijn instructies. Het toont volgens de boa’s zelf de noodzaak van bewapening aan.

Minister Grapperhaus (Justitie) geeft vooralsnog geen krimp. Hij wil dat het geweldsmonopolie bij de politie blijft liggen, die intensief wordt getraind om hier verantwoordelijk mee om te gaan. Wapens kunnen, als ze te makkelijk worden ingezet, net zo goed escalerend werken.

Voordat de boa’s worden voorzien van wapenstok en pepperspray moet een fundamentele vraag worden gesteld. Hebben de boa’s niet te veel verantwoordelijkheden gekregen? Moet de politie niet veel meer doen?

De explosieve groei van het aantal boa’s is mede het gevolg van de oprichting van de Nationale Politie in 2015. Hierdoor verloren burgemeesters de grip op hun politiekorps. Om toch de orde te kunnen handhaven, zetten ze steeds meer boa’s in. Door de coronacrisis wordt duidelijk dat deze trend is doorgeslagen. Het wordt hoog tijd dat de politie weer eerstverantwoordelijke wordt voor de orde op straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden