CommentaarSander van Walsum

Statushouders moeten beseffen dat ze onderdeel zijn van het algemeen belang

Een mevrouw maakt een inburgeringsexamen op een toetslocatie van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  Beeld ANP XTRA
Een mevrouw maakt een inburgeringsexamen op een toetslocatie van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).Beeld ANP XTRA

Fraude met taallessen voor statushouders: opnieuw nodigt een sociale voorziening uit tot misbruik.

Een taalschool die bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een paar duizend euro int voor cursussen die niet zijn gevolgd – en vaak niet eens worden aangeboden. Een student die een paar honderd euro of een cadeaubon van de school incasseert als zwijggeld. Zo eenvoudig blijkt het te zijn om gemeenschapsgeld te misbruiken en de inburgeringsplicht voor statushouders te omzeilen.

Het zaterdag gepubliceerde onderzoek van de Volkskrant naar deze praktijk stemt buitengewoon moedeloos. Of het nu gaat om het persoonsgebonden budget of taallessen voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning): sociale voorzieningen nodigen uit tot zelfverrijking. Het enige bemoedigende element van de reconstructie in de Volkskrant is dat Syrische statushouders die bij de – mogelijk grootscheepse – fraude waren betrokken daar zelf ruchtbaarheid aan hebben gegeven. ‘Het is pijnlijk dat jonge Syriërs op deze manier misbruik maken van het onderwijssysteem’, zei een van hen.

Als de handel in fictieve onderwijscontracten zo simpel te organiseren is, zou dat ook moeten gelden voor de ontmanteling van dat verdienmodel. Het toezicht op de (zogenaamde) taalscholen zou niet door een particuliere stichting uitgeoefend moeten worden, maar door de Onderwijsinspectie. De privacywetgeving zou de uitwisseling van persoonsgegevens tussen DUO en de toezichthouder niet in de weg mogen staan. En het zou onbestaanbaar moeten zijn dat statushouders die vier keer voor hun taalexamen zijn gezakt, van hun inburgeringsplicht worden ontheven als ze een (nep-) contract kunnen tonen waaruit blijkt dat ze ten minste 600 uur onderwijs hebben gevolgd. Als de inburgeringsplicht metterdaad een plícht zou zijn, zouden statushouders wellicht minder gevoelig zijn voor de verleidelijke offertes van de taalscholen.

Daarnaast zouden statushouders – in dit geval gaat het voornamelijk om Syriërs – ervan doordrongen moeten raken dat de overheid in Nederland, anders dan die in het land van herkomst, het algemeen belang dient en dat zij als nieuwkomers onderdeel zijn van dat algemeen belang. Dat is een verlokkender perspectief dan onderdeel worden van een frauduleuze schaduweconomie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden