LezersbrievenVrijdag 6 maart

Statushouders kunnen niet zonder medewerking van het bedrijfsleven

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 6 maart.

Redactie
Een schoonmaker poetst de toilet tijdens een treinreis. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een schoonmaker poetst de toilet tijdens een treinreis.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Het klopt dat statushouders lastig aan werk komen. Meer dan 80 procent heeft drie jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning nog steeds geen werk.

Ik werk voor een programmeerschool voor vluchtelingen. Na zeven maanden intensieve training, helpen we onze studenten aan een baan als programmeur. Maar dat kan alleen maar als het bedrijfsleven meewerkt. En dat is nu juist vaak het probleem.

Wij zijn dagelijks in gesprek met bedrijven om onze studenten aan een werkplek te helpen. Meestal missen zij ‘senior ervaring’, zou het fijn zijn als ze toch een ‘andere programmeertaal’ hadden geleerd of ‘is dit niet het juiste moment’. In de meeste gevallen worden onze e-mails simpelweg genegeerd.

In het artikel wordt de NS als voorbeeld genoemd van een bedrijf dat ‘voorloopt’. De inspanningen van de NS zijn inderdaad een goed begin. Tegelijkertijd hoopte ik op wat meer ambitie van een van de grootste werkgevers van Nederland. De NS heeft slechts negen statushouders aangenomen, terwijl er in totaal meer dan 20 duizend werknemers op de loonlijst staan.

Statushouders aannemen is niet altijd makkelijk. Op de korte termijn vereist het een investering van tijd en begeleiding. Maar die investering betaalt zich uiteindelijk ruimschoots uit – voor het bedrijf, mens en maatschappij. Dat ­rekensommetje zou het bedrijfsleven wat vaker mogen maken.

Wouter Kleijn, algemeen directeur van HackYourFuture, Amsterdam

Literaire elite

Een spook waart momenteel door ons land. Niet, zoals in 1848, het spook van het communisme, maar van het populisme. Deze gedachte schoot door mijn hoofd, toen ik las hoe Akyol tekeergaat tegen de ‘literaire elite’ in ons land, die hij beschuldigt van incestueus gedrag, arrogantie en vriendjespolitiek. Daar kun je gemakkelijk mee scoren. Niet alleen trek je met dergelijke scheld­kanonnades veel aandacht, je hebt in het huidige politieke klimaat zelfs de wind volop in de rug.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Ontmanteling

Ondanks de Fair Practice Code is het huidige kabinet niet van plan mee te betalen aan een betere beloning in de cultuursector. Tel daar de plannen voor een verplichte AOV voor zzp’ers bij op, en een totale ontmanteling van de kunstensector lijkt weer een stapje dichterbij. Vergoedingen worden immers al jaren naar beneden bijgesteld.

Waar zelfstandig ondernemers in deze sector straks, naast de jaarlijks stijgende vaste lasten, de maandelijkse AOV-premie van moeten gaan betalen, is mij tot op heden een raadsel.

Niek Vink, Den Helder

Paniek

Het coronavirus toont aan: we kúnnen in paniek raken. We kúnnen in die paniek allerlei dagelijkse gewoonten en structuren aanpassen in een poging een ramp te voorkomen. We kúnnen dagelijks het nieuws en de kranten openen met elke keer hetzelfde onderwerp. Fijn, het kan. Laten we dan nu het onderwerp veranderen in de klimaatcrisis en we zijn een heel eind op weg om die andere, toch ook wel vrij essentiële, ramp te voorkomen.

Luca Duyvendak, Amsterdam

Elektrische auto’s

Nu al beginnen met het geven van een subsidie voor een elektrische auto is ondoordacht. Eerst elektrische oplaadpunten en dan pas subsidie, zo zou het plan van minister Van Veldhoven moeten zijn.

Recent nog is er een item geweest dat particulieren blokkades op stoepen veroorzaken om hun elektrische auto’s op een zelf geïmproviseerd oplaadpunt op te laden. Het halen van de klimaatdoelstelling klinkt mooi, maar zorg dan ook dat de voorwaarden om het te laten slagen worden meegenomen.

Jet van den Heuvel, Amsterdam

Politieke alliantie

Wat een kentering in ons kleine landje. Van versplintering met steeds meer partijen naar partijen die samen optrekken. Ik vind het een geweldig initiatief. Als men deze overweging serieus doorzet, wordt eindelijk gekozen voor het grotere belang in plaats van het individuele. Van micro naar macro.

Dat de verkiezingsuitslag dan bepalend zou zijn voor wie de premierskandidaat wordt, past in datzelfde plaatje. En nu maar hopen dat de egootjes van de respectievelijke heren en dame zich klein houden.

Brigitta Wemekamp-Koopman, Ommen

Onderwijs

Ik hoop zo dat de Kamer vóór het debat over het nieuwe onderwijscurriculum de column van Sheila Sitalsing heeft gelezen. Het antwoord op de vraag ‘wat moeten kinderen eigenlijk leren op school?’ maakt ze meteen helder. Goed leren lezen en schrijven is de basis om mee te kunnen in onze maatschappij. Daar heb je je hele leven plezier van.

Angela Scheffers, Voorschoten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden