Stampvoeten en dat de fiscus zegt: oké, laat dan maar

.

null Beeld
Beeld

Joop van den Ende schenkt zijn geld vooral aan zichzelf en zijn eigen mensen, las ik bij het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Het stond er een beetje verongelijkt, alsof ze graag hadden gezien dat het Van den Ende-vermogen naar onderzoeksjournalistiek was gegaan. Terwijl: thuis doe ik dat ook. Ik schenk met gulle hand aan mezelf en de mijnen, als het ervan afkan met twéé gulle handen, want goed doen is fijn en het nog fijner als je daar zelf een leuk paar schoenen aan overhoudt.

Het verschil is dat bij mij op zeker moment de belastingdienst langskomt, want de kleine mensen kennen zelden fiscale routes waarbij halverwege van alles van de wagen valt - de belastingdienst bijvoorbeeld.

Bij de Van den Ende Foundation gaat dat anders, zo zochten Investico, Argos Radio en De Groene Amsterdammer uit in een gezamenlijk project. De Van den Ende foundation heeft een anbistatus, waardoor de familie het geld dat ze via deze stichting belastingvrij aan goede doelen schenkt, mag aftrekken voor de inkomstenbelasting. Het geld gaat naar beurzen voor kunststudenten, naar het Stedelijk Museum en naar nog veel meer fraais.

Een van de belangrijkste goede doelen in kwestie (er ging 32 miljoen van de 65 miljoen aan giften over de afgelopen acht jaar heen, zo haalden de journalisten uit de jaarverslagen) is het DeLaMar theater. Het geld is onder meer gebruikt om de hypotheek van het theater af te lossen - een theater dat Van den Ende jaren geleden van de gemeente Amsterdam kocht. In het theater staan veel producties van Stage Entertainment, dat voor 40 procent eigendom is van Van den Ende.

Er gingen, aldus Investico, Argos en De Groene, ook schenkingen naar projecten waar Van den Endes echtgenote en dochter bij betrokken waren. In totaal kwam 65 procent van zijn filantropie ten goede aan zijn eigen netwerk.

Mij lijkt het een uitstekende manier om goed te doen, de mensen te amuseren, je vrouw bezig en je kinderen van de straat te houden en er zelf een leuk paar schoenen aan over te houden. Belangen voortvarend verbinden is best een belastingvoordeel waard.

Toch is de belastingdienst komen klagen, zo blijkt uit het nijvere onderzoekswerk. In het bestuur van de Foundation zitten namelijk Joop van den Ende, zijn vrouw, zijn huisadvocaat, zijn zwager en zijn financiële man. En dat is problematisch, zo legde een hoogleraar belastingrecht zaterdag bij Argos uit: om de belastingvrije status te behouden mag niemand over het vermogen van een anbi beschikken alsof het zijn eigen vermogen was.

De familie moet dus uit het bestuur, eiste de fiscus. Dan stoppen we met doneren, stampvoette Van den Ende. Oké, laat dan maar, zei de fiscus.

Bij ons thuis lukt het nooit, dat we stampvoeten en dat de fiscus zegt: oké, laat dan maar.

In de radiouitzending zei Van den Ende dat hij het 'jammer' zou vinden als de onderzoeksjournalisten 'te veel suggesties zouden neerzetten'. Zaterdag kwam er een verklaring achteraan: hij voelt zich 'gekwetst', er wordt 'geen recht gedaan aan de belangeloze steun die ik en mijn vrouw al jaren geven'.

Of het klopt, van de linkerhand die naast de vele belangeloze giften ook de rechterhand belastingvrij schenkt, liet hij in het midden.

Ik vermoed dat Joop van den Ende voorlopig geen geld in onderzoeksjournalistiek gaat steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden