CommentaarStudie Nederlands

Spring niet nonchalant om met het Nederlands

Een studie Nederlands is niet langer populair onder studenten. Daarmee staat onze taal onder druk.

Beeld ANP

Een samenleving waarin mensen geen kennis hebben van de eigen taal en cultuur is een arme samenleving, zo stelt een commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen terecht. De commissie deed aanbevelingen om de zieltogende studie Nederlands aan de universiteiten nieuw leven in te blazen.

In vijf grote universiteitssteden moet de opleiding overeind worden gehouden, stelt de commissie. Dat pleidooi verdient steun, maar op den duur zullen de studententallen toch omhoog moeten. Het zal moeilijk zijn kleine vakgroepen Nederlands uit de wind te houden, terwijl grote studierichtingen klagen over overvolle collegezalen.

Een van de manieren om de populariteit van Nederlands op te vijzelen is het aanbieden van het vak ‘creatief schrijven’, waarmee opleidingen Engels in de Angelsaksische wereld veel studenten trekken. Een student die vroeger ‘iets met schrijven’ wilde doen en veelal voor Nederlands koos, kan tegenwoordig terecht bij een veelheid aan studierichtingen voor media, communicatie of journalistiek. Op deze markt zou Nederlands zijn concurrentiepositie moeten versterken.

Door de dalende studententallen dreigt een tekort aan academisch gevormde leraren Nederlands. De commissie bepleit daarom een eenmalige premie van 3 duizend euro voor studenten zich voor een onderwijsmaster Nederlands inschrijven. Het is echter zeer de vraag of studenten zich bij een beslissing over hun toekomst laten leiden door geld, zeker niet door zo’n tamelijk bescheiden bedrag.

De belangrijkste aanbeveling van de commissie is een herziening van het curriculum Nederlands op de middelbare school. Sinds de jaren tachtig ligt de nadruk op tekstverklaring en tekstbegrip, ten koste van taal- en letterkunde. Het vak  wordt door veel leerlingen als saai ervaren, hetgeen de belangstelling voor een universitaire studie Nederlands niet ten goede komt.

Niet alleen de school, maar ook de samenleving als geheel zou minder nonchalant met taal moeten omspringen. In het van oudsher modegevoelige Nederland wordt de taal onnodig doorspekt met Engelse termen. Iedereen die professioneel taal gebruikt, zeker in media en reclame, zou de schoonheid van het Nederlands moeten herwaarderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden