LezersbrievenMaandag 17 juni

Spreiding van werktijden is de goedkoopste manier om kosten te besparen

De lezersbrieven van maandag 17 juni.

File op de A12 ter hoogte van Zoetermeer. De ochtendspits op de snelwegen is door flinke regen- en onweersbuien drukker dan normaal.Beeld ANP

Brief van de dag

Een monsterverbond van vervoersorganisaties en -bedrijven lanceerde een ‘deltaplan’ om Nederland mobiel te houden. Wat meer wegen en wat meer spoor zou helpen. Maar vooral pleitte de alliantie voor flexibeler gebruik van de bestaande infrastructuur en van beschikbare vervoersmiddelen. (Ten eerste, 12 juni) Volgens mij is spreiding van werktijden de goedkoopste manier om kosten te besparen.

Het Nederlandse wegennet wordt van 7 tot 19 uur druk gebruikt en is in de spits overvol. Maar van 19 tot 7 uur kun je op datzelfde wegennet zonder vertraging alle kanten uit. Wanneer alle kantoren en bedrijven van 5 tot 21 uur opengaan, kan het wegennet vier uur langer intensief worden gebruikt.

Werknemers zijn in te delen in ochtend-, overdag- en avondmensen. Als je de ochtendmensen een bonus geeft voor de uren die ze vóór 9 uur werken, zullen veel mensen dat willen. Geef je de avondmensen een bonus voor de uren die ze ná 17 uur werken, dan zullen ook zij daar gebruik van maken. Natuurlijk moet ook het openbaar vervoer meer gespreid gaan rijden, zodat werknemers kunnen kiezen tussen auto en ov. Ook zo wordt het bestaande vervoersnetwerk gespreider gebruikt.

Chris SonnemansScheveningen

Maestro, bedankt

Afscheid van een groot maestro, breekbaar en zichtbaar vermoeid, de zaal uitzinnig na een monumentale Bruckner 7. Hij heeft beheerst en trefzeker gedirigeerd, zoals een 90-jarige dat kan. Na het laatste akkoord een stilte die secondenlang aanhoudt: dan klapt Haitink de partituur dicht en komt het uitzinnige en dankbare applaus, niet alleen uit de zaal maar ook vanuit het Radio Philharmonisch Orkest op het podium. Staand aan de zijkant van het podium zwaait hij minuten later, onhandig lachend, betrapt bijna, nog één keer naar zijn ­publiek, hand op het hart, en gaat het podium voor het laatst af, een levende legende. Slik.

Bernard Haitink: bedankt voor al dat moois!

Erik Jan Bakker, Eindhoven

Goud

Dat ze in het restaurant van Herman den Blijker nooit naar De Slimste Mens hebben gekeken, is achteraf niet zo slim. Anderzijds kunnen we ons gelukkig prijzen. Anders hadden we wellicht nooit gelezen hoe schitterend die gebakken lucht in het restaurant wordt doorgeprikt (Magazine, 15 juni). De Volkskrant heeft met Hiske Versprille goud in handen. Dat blijkt maar weer.

Ankie Uitentuis, Assen

Deugdelijk loon

Oost-Europese arbeidskrachten trekken huiswaarts, lees en hoor ik in de media. ‘In Nederland zouden problemen kunnen ontstaan (Economie, 14 juni) als de migratiestroom opdroogt, temeer omdat er in sommige branches nu al sprake is van een groot tekort aan personeel.’

Nou ik geef ze groot gelijk hoor, alle, meest Oost-Europese, arbeidsmigranten die inmiddels in eigen land ook voldoende kunnen verdienen en daar zelfs betere (lees: vaste) contracten kunnen krijgen. In plaats van de krokodillentranen in diverse sectoren (agrarische sector, transport en logistiek, industrie en bouw), zou men daar eens hand in eigen boezem moeten steken en personeel gewoon deugdelijk gaan betalen onder goede arbeidsvoorwaarden. Komen er misschien zomaar Nederlandse werknemers op af en hoef je niet het volgende lage­lonenland (men denkt al aan ­Oekraïne of de Filipijnen) leeg te trekken!

Boukje Loopstra, Almere

Gekkigheid

Een kleine omroep als WNL hoeft nog maar 50 duizend leden te hebben om op tv te komen.

Dus de rest van Nederland wordt lastig gevallen door een clubje dat ternauwernood de Kuip vol krijgt? Wat is dit voor gekkigheid?

Hans van Noord, Utrecht

Schaamte

In reactie op het artikel van Anneke Stoffelen ‘Mijn kind slaat me’ (VK, 15 juni): De schaamte was ik al lang voorbij toen mijn zoon mij, totaal overprikkeld, onder de tram probeerde te duwen. Verbaasd dat geen van de omstanders ingreep, was ik ook al lang niet meer. Verbijsterd ben ik nog steeds over de reactie van de hulpverleners toen ik hierover met hen sprak, namelijk: ‘bel de politie maar’ en ‘dergelijk agressief gedrag is voor ons als hulpverleners een contra-indicatie om je zoon te helpen. Immers de veiligheid van de zorgverlener staat voorop.’ Jammer dat mijn zoon en andere leden van mijn gezin hiermee in de kou blijven staan.

Christel Deckers, Amsterdam

Vrouwen-AOW

Als de ingangsdatum van het AOW-pensioen aan levensverwachting gekoppeld moet worden, is het niet te begrijpen dat er geen verschil wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Laat de vrouwen dan drie jaar later van AOW gaan genieten!

Fons Nijpels, Rotterdam

Sloep

De krant van zaterdag ligt voor me, opengeslagen op pag. 2/3. Waar alweer het beeld wordt geschetst van ons, rijke ouderen. Zie de foto van ‘ouderen in een sloep op de Vecht’.

Wat ik echter zie op de foto is een jonger stel, man aan het roer, en pa, die een keer mag meevaren. Pa heeft door jarenlang hard werken, vaak al vanaf zijn 18de jaar, de studie betaald voor zoon/dochter die daardoor een goedbetaalde baan heeft en zich de sloep kan veroorloven. Het ligt iets genuanceerder dus, dan steeds die ‘rijke’ ouderen in beeld te brengen.

Marian de Jonge, Venray

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden