Sporten draait maar om één ding: seks

Bij sport draait het allemaal gewoon om seks, betoogde Volkskrant-redacteur en columnist Maarten Keulemans gisteren in De Balie op het Kenniscafé over wetenschap en sport.

Voetballer Wesley Sneijder Beeld getty

Je hebt natuurlijk nog wetenschappers die denken dat sport aantrekkelijker wordt door allerlei technologische extra's. Onderzoekers die druk in de weer zijn om ultralichte racefietsen nog ultralichter te maken, die nietsvermoedende zwemmers in een haaienpak hijsen dat bijna vanzelf door het water glibbert, en die het bobsleeteam per windtunnelgeteste bobslee met aerodynamische ribbeltjes erop de piste afsturen.

Jammer dat ze één ding vergeten. De echt interessante wetenschappelijke vraag is een heel andere: waarom doen mensen eigenlijk aan sport?

Waarom is de mens de enige diersoort op deze planeet die zich de blaren op de voeten en het zweet in de oksels rent, terwijl hij ook thuis had kunnen blijven? Welk evolutionair belang is erbij gediend om iets te gaan doen waarmee je gescheurde pezen, gebroken benen, hartstilstanden en een interview met Mart Smeets riskeert?

Seks
Biologen denken het antwoord te weten. Bij sporten, dames en heren, draait het niet om het spel maar om de knikkers - lager: de knikkers tussen uw benen, welteverstaan. Inderdaad, om seks.

Evolutiebiologen vermoeden althans dat mensen sporten om te laten zien: kijk eens hoe goed mijn genen zijn! Kijk eens hoe sterk ik ben, hoe mooi ik met mijn spieren kan rollen, hoe ver ik kan springen, hoe hard ik op een fiets kan rijden! Sport als de veren van de pauw, om te laten zien hoe gezond je bent.

Laten we er eens drie bewijsstukken bij pakken. Ik toon u bewijsstuk één: mevrouw Van Persie. En Sylvie van der Vaart. En mevrouw Wesley Sneijder. Mij lijkt het in één oogopslag duidelijk: wie het beste een balletje kan hoog houden, krijgt de mooiste meisjes.

De verwevenheid van sport met seks is overduidelijk zichtbaar. Denkt u aan het Nederlands Elftal op oefenwedstrijd in Brazilië. Denkt u aan Tiger Woods. Of denkt u aan Boris Becker, die eens meemaakte hoe hij in een bezemkast werd geduwd en oraal werd bevredigd, waarna de dader hard wegrende en zichzelf met het gestolen levensvocht bezwangerde. Laat ik het zo zeggen: als linksback op de wetenschapsredactie van de Volkskrant maak ik dit soort toestanden zelden mee.

Bewijsstuk twee is de gymschoen.

Kijkt eens naar beneden. Grote kans dat u aan uw voeten gympies draagt. Waarom? Niet omdat u na afloop van deze avond gaat gymmen, mag ik toch hopen. Nee, we dragen ze omdat het mooi en aantrekkelijk is. Om precies dezelfde reden dragen we joggingbroeken, sweaters, poloshirts, zweetbandjes, basketbalpetjes.

Als je een opzichtige sportwagen ziet langskomen met iemand in een glimmend trainingspak erin, is dat in de regel geen sporter, maar een mannetje in de paringsrijpe leeftijd, op zoek naar een wijfje. Sportiviteit als seksueel lokmiddel.

Dat brengt me op bewijsstuk drie: het robotvoetbal.

Als het Nederlands elftal speelt, kleurt het land oranje; als het Nederlands robotelftal speelt, gebeurt er niets. Toch is dat raar: op wereldniveau is Nederland beter in robotvoetbal dan in echt voetbal. Maar om de een of andere reden vinden we het leuker om een roedel zwetende, schreeuwende en struikelende kerels achter de bal aan te zien hollen. Het moet natuurlijk wel om seks blijven gaan!

Dat brengt mij op de Wet van Keulemans: het plezier van sport is omgekeerd evenredig met de hoeveelheid techniek die je eraan toevoegt. Hoe meer kunstpakken, klapschaatsen en andere snufjes en foefjes, des te minder er nog een moer aan is, aan die sport.

Paralympics
Vandaar dat de paralympics altijd veel slechter worden bezocht dan de gewone olympische spelen, vandaar dat we het afkeuren als er teveel doping of steroïden bij komen kijken.

Inderdaad, dat is geen goed nieuws voor de sportwetenschap. Zit je je daar uit te leven op de nieuwste vitaminepreparaten en de snelste schaatspakken, blijkt dat het resultaat er, nou ja, belachelijk uitziet.

Ik voorzie afhakende massa's, lege tribunes en dalende kijkcijfers. En terwijl de sporters steeds meer veranderen in opgevoerde robots, zal er een tegenbeweging ontstaan, die van de Pure Sport, die iedere vorm van wetenschappelijke bemoeienis zal afzweren. Eindelijk zal sport weer zijn zoals het is bedoeld: een krachtmeting van echte lichamen, met echte genen. Het is heus niet voor niets dat de Oude Grieken hun atleten verplicht de kleding lieten uittrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.