Spellen doe je zo

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 9 december.

Het is wel de hoogste tijd dat Van Dale overweegt ook het woord metrologisch op te nemen. Moge het Groene Boekje volgen. Beeld Tim Dirven
Het is wel de hoogste tijd dat Van Dale overweegt ook het woord metrologisch op te nemen. Moge het Groene Boekje volgen.Beeld Tim Dirven

Glazen bol?

De TU Delft heeft een docent futures studies. Volgens deze Patrick van der Duin hebben historici te veel greep op het maatschappelijke debat in Nederland (Wetenschap, 8 december). Hij pleit voor... Ja, waar pleit hij eigenlijk voor? De wetenschap van de glazen bol?

'Geschiedenis herhaalt zich op de keper beschouwd nooit, zo simpel is dat. Wie dat denkt, gaat ervan uit dat je nieuwe ziekten het best met oude medicijnen kunt bestrijden', zegt Van der Duin. En dat kan zo op een tegeltje. Nog één: 'Het is alsof we vooral in onze achteruitkijkspiegel kijken bij het autorijden. Vind je het gek dat we voortdurend worden verrast door wat er opdoemt?' Prachtig. Maar wat zegt hij nou eigenlijk? Dat we bij elk nieuw probleem het wiel moeten uitvinden?

Van der Duin heeft gelijk dat de geschiedenis zich nooit herhaalt. De variabelen van de werkelijkheid zijn te talrijk voor tweemaal dezelfde gebeurtenis. Toch vraagt de actualiteit geregeld om (politiek) handelen. Dan moet je je keuze kunnen verantwoorden. Een blik in de toekomst zou de nummer één raadgever zijn, maar zonder paranormale gave zijn ervaringen uit het verleden een uitstekende tweede. Van der Duin laat zich in Delft immers ook voorstaan op zijn arbeidsverleden.

Bart van der Laak, Vught

Spellen doe je zo

Henk Leegwater betoogt dat in de voorronde van het Groot Dictee der Nederlandse Taal ook het woord metrologisch goedgekeurd moest worden (O&D, 8 december). Dat woord betekent 'de wetenschap van het meten betreffend'. Hij heeft gelijk, maar toch weer niet.

Om discussies en vage grenzen tussen wat wel en wat niet goedgekeurd moet worden te voorkomen, gelden voor het Groot Dictee enkele spelregels, waaronder deze:

a: Er wordt uitgegaan van de officiële spelling van de laatste versie van het Groene Boekje (2015);

b: Indien een woord in het Groene Boekje niet voorkomt, geldt de spelling volgens de laatste editie van Van Dale, Groot woordenboek van de Nederlandse taal (2015).

De woorden metrologisch en metrologie komen in het Groene Boekje (nog) niet voor. In de 'Dikke' Van Dale zien we wel metrologie, maar niet metrologisch. Vandaar dat niet metrologisch, maar meteorologisch (betekenis: de weerkunde betreffend) de gezochte spelling was. Het is wel de hoogste tijd dat Van Dale overweegt ook het woord metrologisch op te nemen. Moge het Groene Boekje volgen.

Johan van Knegsel, Eindhoven

Discriminatie?

Malik Parvez Ahmad is in Nederland sinds 2011. Hij tekende de participatieverklaring, maar vraagt zich af of wij hém ook accepteren (Ten eerste, 7 december). Hij beschrijft onder andere hoe hij enkele malen contact had met een Nederlandse studente. Die verbrak het contact. Malik zegt: 'Haar moeder en haar zus hadden haar gezegd dat een relatie met een vluchteling alleen maar problemen zou geven. Terwijl ze me nooit hadden ontmoet. Dat is nou discriminatie.' Familieleden geven vaak adviezen in de liefde. 'Als iedereen doet als zij, krijg ik nooit een sociaal leven', zegt hij. Hij liep een blauwtje. Iets uit de privé-sfeer moet je niet tot breder algemeen probleem maken.

Paul Steijnen, Utrecht

Tonnen terug

Alle spaarders krijgen van DSB hun geld terug, inclusief de meertonners met achtergesteld deposito (Economie, 8 december). Onbegrijpelijk. Ik heb zelf ook zo'n deposito overwogen, maar niet genomen vanwege de risico's. Ik heb de protesten uit die hoek ook nooit begrepen. Waarschijnlijk snap ik de claimcultuur nog steeds niet die erachter zit. Maar nu een dergelijk deposito ook al een 'gedoogdeposito' is geworden, hoe zit het dan met de rest van ons spaarsysteem? Hangt dat voortaan af van de willekeur van curatoren?

Jaap van Velzen, Vlissingen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden