LezersbrievenVrijdag 15 maart

Speel huurders niet tegen kopers uit

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 15 maart.

Redactie
Walbeeckstraat 42-58 in Amsterdam, opgekocht door een Amerikaanse investeerder.  Beeld Raymond Rutting
Walbeeckstraat 42-58 in Amsterdam, opgekocht door een Amerikaanse investeerder.Beeld Raymond Rutting

Brief van de dag

Iemand die in Nederland een hypotheek aanvraagt wordt uitgebreid voorgelicht over de te verwachten kosten die gepaard gaan met het koophuis. Die raming is het uitgangspunt voor de te verstrekken hypotheek en omvat naast rente en aflossing in ieder geval ook onderhoudskosten (VVE), cascoverzekering en onroerend goed belasting.

De berekening die Alman Metten maakt in zijn stuk met de alarmerende titel ‘Kloof tussen huurder en huiseigenaar is gigantisch’ (O&D, 14 maart), klopt dan ook niet. Huren omvatten álle bovengenoemde woonkosten en niet alleen hypotheekrente. Ook wordt in zijn betoog geen rekening gehouden met huurtoeslag. Onderhoudskosten, verzekering en OZB stijgen royaal mee met de inflatie en moeten door de eigenaar van een koopwoning worden betaald. Daar komt straks de energietransitie bij. Wie een jaar of 20 geleden het risico heeft genomen om een huis te kopen geniet nu van enigszins voorspelbare woonlasten en een waardevermeerdering, waar hij/zij pas profijt van heeft bij verkoop van het huis. Er is vast veel mis in de woningmarkt. Dat moet aan de kaak worden gesteld. Maar modale kopers en huurders tegen elkaar uitspelen lijkt me op dit moment niet terecht en niet handig.

Marianne van der Pol, Den Haag

Duifmobiel

Render Algra (CDA’er in Kievitmobiel, Ten eerste, 9 maart) had als boerenzoon toch iets beter moeten opletten toen het hoofdstuk Weidevogels in het Leerboek der Natuur behandeld werd. Als je nog geen duif van een kievit (de enorme polystester ‘kievit’ op het dak van zijn Seat) kunt onderscheiden, zijn je politieke beloftes ook wel met een korrel zout te nemen. Fijne campagne!

K. Veerman, Amsterdam

Nuancering

Het opinieartikel van Alman Metten (Opinie en Debat, 14 maart) is op zichzelf een prima stuk in het debat over lastenverdeling tussen huurder en huiseigenaar, maar verdient in ieder geval één nuancering. Metten bedoelt met huurders kennelijk uitsluitend de huurders van woningbouwcorporaties.

Huurders in de vrije sector zagen hun huur de afgelopen zes jaar namelijk stijgen aan de hand van de Consumenten Prijs Index van het CBS (en dus niet aan de hand van de WOZ-waarde). Die huur steeg de afgelopen zes jaar in totaal met 7,6 proces, niet met 18,4 procent.

Remco van Zadelhoff, Geldermalsen

Vrijheid van onderwijs

Met Jan Derksen ben ik het grondig eens dat vrijheid van onderwijs niet van deze tijd is en dus beter kan worden afgeschaft (Brief van de dag, 14 maart). Maar hij vergeet het belangrijkste argument, het maatschappelijke.

Zoals vrijheid van onderwijs op het ogenblik wordt toegepast (misbruikt) is het een hinderpaal voor integratie en werkt gettovorming in de hand.

Dat is niet alleen onwenselijk, maat is ook niet de bedoeling van de wetgever geweest.

Jacqueline Soetenhorst, Bilthoven

Korreltje zout

De vermelding van het CPB in de kop ‘Gelooft ook niemand meer het CBS en het CBP?’ boven het artikel van Peter de Waard (Economie, 14 maart) is volkomen misplaatst. Het Centraal Planbureau (CPB) komt in het artikel helemaal niet voor. Volgens hun website doet het CPB ‘economisch wetenschappelijk onderzoek dat bestaat uit analyses en ramingen. (…) Ramingen zijn de best beschikbare inzichten op dat moment - maar zeker geen harde voorspellingen.’

Het is dan ook gerechtvaardigd om deze ramingen met een korreltje zout te bezien.

Frank Rijckaert, Doetichem

Milieutip

Op elk overheidsgebouw zonnepanelen plaatsen om te voorkomen dat we mooie kostbare grond vervuilen met windmolens of panelen. Betalen uit de opbrengst van de extra energiebelasting die we nu al betalen.

Els van Genugten, Rosmalen

Thierry Baudet

De column van Ariejan Korteweg over het optreden van Thierry Baudet in Arnhem tijdens de campagnetoespraak van het FvD donderdag vond ik getuigen van een selectieve benadering.

Dat men het niet eens is met het FvD en met het optreden van Baudet is prima. Smaken en voorkeuren verschillen maar als men het optreden van Baudet vergelijkt met de verschijningsvorm van de groene populist Jesse Klaver tijdens verkiezingscampagnes dan hield Baudet het toch wel bescheidener. Baudet neemt in ieder geval niet de uiterlijke kenmerken aan als een verlosser die de jonge generatie meelokt. Ik gebruik de term groene populist omdat Korteweg in zijn column Wilders eveneens als populist betitelde. Je kan dan iedereen die opkomt voor zijn of haar idealen als populist betitelen.

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Het Hoge Noorden

Oscar van Gelderen begint zijn interview met Lammert Voos onderweg bij Boerakker naar het Hoge Noorden.

Daar komt hij paardjes en kamelen tegen die in een streek leven die door God verlaten is (V, 12 maart).

Lammert Voos heeft een naargeestige jeugd gehad die hij achter zich heeft kunnen laten, gelukkig!

Mag ik Oscar erop attent maken dat als je bij Boerakker bent nog lang niet in het hoge noorden bent. En dat de naargeestige jeugd niets met Groningen te maken heeft maar alles met zijn familie en sociale context. Ophouden met iets te vinden wat je niet kent en waar je ook nooit komt op deze ene keer na.

Nell van der Kleij, Kantens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden