Opinie Media in Spanje

Spanje, neem een sporter als lijsttrekker

Ruth Beitia wint in 2016 de hoogspringfinale op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Beeld AFP

Is de ideale Spaanse politicus misschien een voormalig topsporter? Binnenkort zijn er in Spanje op alle niveaus verkiezingen – gemeentelijk, regionaal, landelijk, Europees. Op dit moment worden de lijsttrekkers bekendgemaakt. En wat opvalt: daar zitten verscheidene bekende sportmensen tussen.

De sporters hebben blijkbaar tal van eigenschappen die hen geknipt maken voor het politieke vak. Anders dan beroepspolitici betreden ze de politieke slangenkuil als schone, maagdelijke wezens. Ze hebben geen politiek verleden dat hun wordt nagedragen. Ze zijn niet besmeurd door partijgekonkel. En, in Spanje niet onbelangrijk: ze hebben geen vrienden binnen of buiten de partij die gunsten verwachten.

Tegelijkertijd zijn ze gewend aan de omgang met de media en, het belangrijkste, hebben ze fans. Ze kunnen rekenen op bewondering. Welke politicus kan dat nog zeggen? De hoop is dat zij kiezers naar de stembus kunnen lokken die een diepe minachting hebben voor de politiek, maar die leven voor de sport.

Absurde opmerking

In het noordelijke Cantabrië werd de hoogspringster Ruth Beitia aangewezen als kandidaat-regiopresident voor de Volkspartij (PP). Zij won in 2016 nog goud op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nu legde ze de lat opnieuw hoog, constateerden de Spaanse media: het regiopresidentschap is in het gedecentraliseerde Spanje een heel gewichtige functie.

De atleet werd door Pablo Casado, landelijk leider van de Volkspartij, hoogstpersoonlijk gelanceerd. Dat zette kwaad bloed onder regionale partijcoryfeeën: zij hadden zelf óók gehoopt op een baantje als regiopresident.

En toen, kort nadat haar kandidatuur bekend werd, blunderde Beitia tijdens een radio-optreden. Ze kreeg een vraag voorgelegd die in Spanje vrij actueel is: moeten vrouwen, meer dan mannen, worden beschermd tegen huiselijk geweld? Het antwoord van Beitia: ‘Of er nu een dier wordt mishandeld, een man of een vrouw, je moet ze gelijk behandelen, want we zijn allemaal mensen.’ Een absurde opmerking, gaf ze later toe – maar toen was ze al van alle kanten neergesabeld.

Twee weken nadat ze in het politieke strijdperk trad, maakte Ruth Beitia bekend dat ze de politiek verliet, ‘om strikt persoonlijke en familiale redenen’.

Pepu Hernández

De Socialistische Partij liet zich door de ervaringen van haar traditionele rivaal niet afschrikken: als burgemeesterskandidaat voor Madrid werd José Vicente ‘Pepu’ Hernández genomineerd, door niemand minder dan de Spaanse premier Pedro Sánchez. De twee mannen kennen elkaar al jaren: toen Sánchez in zijn jonge jaren een verdienstelijk basketballer was, was Hernández actief als trainer bij dezelfde club. Later veroverde Spanje met Hernández als bondscoach de wereldtitel basketbal. Een heel belangrijke overwinning, in een land waar basketbal na voetbal de meest beoefende sport is.

Hernandez op tv-beeld. Beeld RV

Dat Hernández geen partijlid is, deert niet. De Spaanse vicepremier Carmen Calvo Poyato: ‘Hij weet wat winnen is. Dat is niet weinig, toch?’ Nee, dat is zeker niet weinig, als je bedenkt dat de socialisten in Madrid een vijfde plek wordt toebedeeld in de peilingen.

Hernández is een bewonderenswaardig man, daarover twijfelt geen Spanjaard. Hij ‘won onze harten in 2006, toen hij de Spaanse selectie naar het wereldkampioenschap leidde, maar bovendien de dood van zijn vader verzweeg om de geestestoestand van de ploeg niet te ondermijnen. Een groots sportman, een groots persoon’, aldus columniste Berna González Harbour van El País.

Maar een politicus? ‘Niemand weet of Hernández iets waard is in de politiek’, luidt het eensluidende oordeel van de commentatoren. Videocolumnist Iñaki Gabilondo: ‘Dit is een langeafstandsworp van Sánchez, een wanhoopsschot. Zijn nachtmerrie: Ruth Beitia.’

Maartje Bakker is correspondent in Madrid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden