Media inSpanje

Spaanse media gissen naar het motief achter het negatieve Britse reisadvies voor hun land

Een afleidingsmanoeuvre van Boris Johnson? De Spaanse media gissen naar het motief achter het negatieve Britse reisadvies voor hun land, constateert onze correspondent Maartje Bakker.

Met de slogan Spain For Sure probeerde Spanje aan het begin van de zomer internationale toeristen te trekken. Beeld
Met de slogan Spain For Sure probeerde Spanje aan het begin van de zomer internationale toeristen te trekken.

Spain For Sure. Dat was de slogan waarmee Spanje aan het begin van de zomer probeerde internationale, en dan vooral Engelse, toeristen te trekken. Beroemde sporters en kunstenaars, van tennisser Rafael Nadal tot topkoks als de gebroeders Roca, vertelden in hun beste Engels hoe veilig het was om naar Spanje op vakantie te gaan. Op de achtergrond hoorde je al een tokkelende flamencogitaar.

Het liep anders. De Engelse regering van Boris Johnson stelde zondag een quarantaine van veertien dagen verplicht voor alle reizigers die terugkomen uit Spanje. Het woord dat vervolgens resoneerde in de Spaanse media was ‘mazazo’: dit was een dreun van jewelste voor de Spaanse horeca. De Britse toeristen vormen in Spanje de grootste groep, en aan de costa’s zijn ze absoluut onmisbaar.

Onevenwichtig

De Spaanse premier Pedro Sánchez liet zich onmiddellijk interviewen door de tv-zender Telecinco. Hij bestempelde het Britse besluit als ‘onevenwichtig’. Immers, in sommige delen van Spanje – bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden en de Balearen – doen zich veel minder coronabesmettingen voor dan in het Verenigd Koninkrijk. ‘De Engelsen zijn daar veiliger dan in eigen land’, stelde Sánchez.

Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens een televisie-interview. Beeld
Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens een televisie-interview.

En dus, is de conclusie van de Spanjaarden, moet er iets anders achter het plotselinge besluit van de Britten steken dan oprechte zorgen over de gezondheid van de burger. De presentator van Telecinco, Pedro Piqueras, opperde de ene na de andere theorie. Heeft het te maken met de Brexit? Wil Johnson dat de Engelsen hun geld uitgeven in hun eigen land?

Volgens Ignacio Camacho, columnist van de krant ABC, werd Johnson louter gedreven door politieke overwegingen. ‘Johnson, die de pandemie ontkende totdat hij er zelf vol door werd getroffen, heeft Spanje aangewezen om onder zijn eigen verantwoordelijkheid uit te komen’, schreef hij. ‘De Brit heeft bij de al in doodsstrijd verkerende Spaanse toeristensector nog eens een steen door de ruit geworpen. Makkelijk hoor: hij hoefde alleen een land te zoeken met meer sterfgevallen per miljoen inwoners.’

Rookgordijn

Hetzelfde geluid in het hoofdredactioneel commentaar van El País. De Britse quarantaine was niets anders dan ‘een rookgordijn om de eigen fouten aan het zicht te onttrekken’. Maar, zo voegde de commentator van dienst eraan toe: ook Spanje had een beetje schuld, want het is waar dat de kaart hier langzaamaan bezaaid raakt met nieuwe uitbraken.

Ondertussen probeert Spanje te redden wat er te redden valt. Hoteleigenaars boden aan om voor iedere Brit een coronatest te betalen bij thuiskomst, zodat een quarantaine niet meer nodig zou zijn. En de Spaanse regering smeekte de Britten om dan tenminste een uitzondering te maken voor de Canarische Eilanden en de Balearen.

Het leidde direct tot scheve ogen in Andalusië en Valencia (met onder meer Benidorm) – twee regio’s die momenteel ook gespaard worden door het virus, en waarvoor de komst van Britse toeristen juist van levensbelang is. Valencia had zelfs al een heel plan klaar liggen: op vertoon van een factuur van hun overnachtingsadres zouden de Britten bij thuiskomst kunnen aantonen dat ze in veilig gebied waren gebleven.

Maar Groot-Brittannië reageerde maandagavond met de genadeklap: een negatief reisadvies voor heel Spanje, inclusief eilanden. Toen bleven alleen nog de troostende woorden over van hoofdepidemioloog Fernando Simón, die met zijn warrige haardos en schorre stem tevens is uitgegroeid tot een Spaans cultfiguur. Zijn reactie op het wegblijven van de Britten? ‘Weer een zorg minder, want dan hebben we minder risico op geïmporteerde gevallen.’

Maartje Bakker is correspondent in Madrid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden