Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Soms laten de nette voormannen hun ware aard zien

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 12 november.

Redactie
Partijleider Gert-Jan Segers en ministers Carola Schouten en Arie Slob tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in 2018.  Beeld ANP
Partijleider Gert-Jan Segers en ministers Carola Schouten en Arie Slob tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in 2018.Beeld ANP

Brief van de dag: Mijn laatste hoop is gevestigd op Carola Schouten

De kleine christelijke partijen hebben een plek veroverd tot zelfs in het kabinet. Nette voormannen in blauwe maatpakken die nauwelijks te onderscheiden zijn van hun politieke tegenstanders. Ze spreken zich uit over maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, racisme en de druk op de gezondheidszorg. Het conservatieve karakter van de SGP en de ChristenUnie (CU) maakt dan plaats voor een licht progressieve inborst. En dat wordt gewaardeerd.

Maar soms geven de christelijke partijen hun geloof een stem en laten ze hun ware aard zien. Zoals Arie Slob (CU) maandag deed toen hij zei dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren. Of Kees van der Staaij (SGP), die schaamteloos gezinnen wil belonen voor de geboorte van een vierde kind met een bonus van 1.000 euro.

De sympathiekste van het stel, Gert-Jan Segers (CU), viel voor mij vorig jaar al door de mand. Aanleiding waren de demonstraties op de stoep van abortusklinieken. Aanhangers van Schreeuw om Leven gingen er de confrontatie aan met zwangere vrouwen. ­Segers steunde de actie en vond het vanzelfsprekend geen intimidatie.

Mijn laatste hoop is nu gevestigd op minister Carola Schouten (CU).

Paul Arends, Arnhem

Volle kerk, leeg huis

Aha, onze minister van Onderwijs, voorheen onder meer identiteitscoördinator (sic) voortgezet onderwijs én docent maatschappijleer (...) bij mij om de hoek, heeft een mening over een homofiele levensstijl.

Aha. Ik heb sedert 1976 voor de klas gestaan, heb in directies gezeten, ben rector geworden in een stad midden in de Biblebelt. Ik heb nooit op barricades gestaan, heb ook nooit iets verhuld. Collega’s, leerlingen (die weten álles) en ouders hebben daar nooit een woord aan vuil gemaakt. Waarom moet je nu vanuit reformatorisch standpunt van je laten horen? Huh?

Een volle kerk, en die zoekende, onzekere jongeren het huis uit? Aha!

Gerdien Brinkman, oud-rector ­Almere College Kampen, Zwolle

Laïcité

Bij het Franse laïcité-model zijn best wat kanttekeningen te plaatsen. Maar mijn God, wat zou het een zegen zijn voor het onderwijs in Nederland.

Gied Hermsen, Eindhoven

Verzuiling

Wordt het niet hoog tijd ‘de verzuiling’ achter ons te laten en godsdienstbeleving in de gebedshuizen te houden. Het in 1917 verkregen recht een eigen school op te richten is niet meer van deze tijd.

Net als in andere landen één schoolsysteem, staatsscholen. Bidden, psalmen zingen, geloven en ­discrimineren doe je maar in je eigen ruimte.

Evert Jan Schuur, Nuenen

Moslimburger

‘Hoezo mag de moslimburger niet boos zijn?’ (O&D, 11 november). Volgens mij mag boos zijn altijd. Net als gefrustreerd, of beledigd, of welk ander negatief gevoel dan ook. Als je je gewelddadig of agressief gedraagt als gevolg van die gevoelens, wordt het een ander verhaal.

Peter Tjallinks, Leeuwarden

Gezag

In de krant stond een artikel van Ahmed Marcouch en bijdragen van vijf docenten over de vraag: hoe helpen we leraren aan gezag? Allemaal geschreven door mannen. Terwijl in het onderwijs in overgrote meerderheid vrouwen werken, wordt aan hun status van deskundige op het gebied van gezagsuitoefening geen stem gegeven.

Dit soort artikelen herinnert hen eraan dat zij de wijsheid over goed lesgeven niet in pacht hebben. En in dat geval bezitten ze ook geen gezag.

Het antwoord op de vraag hoe we leraren aan meer gezag helpen, is door vrouwen toegang te geven tot het debat over kwalitatief goed onderwijs, ook in de Volkskrant.

Evelien Polter, Amsterdam

Anonimiteit

De heer Phaff pleit voor het vervangen van stemmen per post door digitaal stemmen met DigiD (O&D, 11 november) bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar juist omdat poststemmen een oplossing is uit ‘het jaar kruik’, waarborgt dit garantie op anonimiteit.

De overheid weet dankzij DigiD al in welke belastingschaal mijn inkomen valt, of ik een openstaande studieschuld heb, wanneer ik mij heb gemeld voor een coronatest en bij welke teststraat ik daarvoor terecht kon. Mag het uitbrengen van een stem alsjeblieft anoniem blijven, zoals in een gezonde democratie hoort?

Sven Schellekens, Amsterdam

Absurd

Het idee om 70-plussers per post te laten stemmen bij de komende verkiezingen vind ik nogal absurd, gezien de vele brievenbussen die het afgelopen jaar zijn verwijderd. Het is niet makkelijker geworden om naar de brievenbus te lopen, maar moeilijker. Gezien de vele stembureaus die er in mijn ervaring zijn, zal het tegenwoordig vaak het stembureau zijn dat dichterbij is.

Miep Schaap, Den Haag

Occasio-Cortez

Als een trumpiaanse kleuter loopt ­Alfons Lammers (O&D, 11 november) rond omdat zijn brief over de ultralinkse senator Ocasio-Cortez niet is geplaatst. Ik kan hem melden dat hij als een trumpiaanse kleuter ook zijn eigen feiten verzint: Ocasio-Cortez is geen senator, nooit geweest ook. Wel zit ze in het Huis van Afgevaardigden.

Pim van Bokhoven, Utrecht

Vuurwerkverbod

Compensatie geven in verband met het vuurwerkverbod? Stilte en rust, daar heb je het al.

Simon Waley, Oudehaske

Leesvaardigheid

Het gaat niet goed met het lezen en de leesvaardigheid. Het gaat al vroeg in de basisschool mis, als in kleutergroepen heerlijke voorleesmomenten worden weggelaten en er een lesje over de letter van de week voor in de plaats komt. In groep 3 wordt het er meestal niet beter op. Als kinderen zelf gaan lezen, verdwijnt de inhoud van verhalen en teksten naar de achtergrond en wordt lezen een schools kunstje dat je moet beheersen.

Boeken lezen waar je warm van wordt, daar word je een echte lezer van. Genieten van verhalen, een boek induiken omdat je nieuwsgierig bent. Gesprekken voeren met elkaar over je favoriete boek, kortom positieve leeservaringen opdoen, daar draait het om. En we weten wat kinderen daarbij helpt:

1. Zorg voor een rijk actueel boekenaanbod. 2. Bied boeken aan, geef gerichte boekentips. 3. Laat leerlingen snuffelen, grasduinen in boeken. 4. Help de leesverwachting scherp te krijgen, zodat leerlingen zelf hun boeken kunnen uitkiezen. 5. Lees voor, en geef ruime leestijd. 6. Praat over boeken. 7. Verbind lezen met interessante thema’s in de klas.

Bea Pompert, onderwijs­ontwikkelaar in het basisonderwijs, Alkmaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden