Nieuw vensteranti-abortusbeweging

Solidariteit en abortus: van seksstakingen tot #youknowme

null Beeld

Al de hele week heb ik dat ene zinnetje uit The Handmaid’s Tale in mijn hoofd: ‘Nolite te bastardes carborundorum’, vrij vertaald als ‘Laat de klootzakken je niet vermorzelen.’ Het derde seizoen van de dystopische serie begint pas in juni maar op sociale media vliegen de verwijzingen je al om de oren. Want de vrouw als een volledig van haar rechten gestripte broedmachine, met als baas een mannelijke ‘commander’ die de Bijbel een tikkeltje te serieus neemt, waar doet dat toch aan denken?

In Alabama stemden dinsdag 25 senatoren, allen man, wit en Republikein, voor een wet die het strafbaar moet maken voor artsen om een abortus uit te voeren, vanaf het moment van de conceptie en ook als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting. Een dag later zette gouverneur Kay Ivey haar handtekening onder deze strengste abortuswet van de Verenigde Staten, ironisch genoeg gekleed in het wit en rood, de kleuren van het dienstmaagdenuniform waarin menig pro-abortusactivist zich sinds de hitserie laat zien.

Maar ook in andere conservatieve staten is men druk bezig de tijd een halve eeuw terug te draaien. In Mississippi, Kentucky, Ohio en Georgia werden dit jaar wetten aangenomen die abortus na zes weken zwangerschap strafbaar moeten maken, Missouri wil het terugbrengen naar acht en ook Utah en Arkansas zijn flink aan het beknibbelen op vrouwenrechten. Nu alleen nog even langs het Hooggerechtshof om de grondwet te laten herzien, waarvoor Trump, zoals voor zijn verkiezing al aangekondigd, speciaal twee ‘pro-life judges’ heeft benoemd. Alle reden dus voor vrouwen om doodsbang te zijn.

De senatoren die over de anti-abortusregeling gingen.  Beeld RV
De senatoren die over de anti-abortusregeling gingen.Beeld RV

Actrice en activist Alyssa Milano, die eind 2017 nog een lawine veroorzaakte met de allereerste #MeToo-tweet, kwam ook nu met een plan van aanpak op Twitter. Zolang vrouwen geen wettelijke zeggenschap over hun lichaam hebben, stelde ze vorig weekend, kunnen we het niet riskeren om zwanger te worden. ‘Doe mee door geen seks te hebben totdat we onze lichamelijke autonomie terugkrijgen. Ik roep op tot een #SexStrike. Geef het door.’

Haar tweet bereikte onder anderen Mabel van Oranje (‘interessante ontwikkelingen’), die ook wees op de seksstaking waarmee Liberiaanse vrouwen in 2003 het einde van een veertien jaar durende burgeroorlog probeerden af te dwingen. Maar een doorslaand succes werd Milano’s voorstel niet. Waarschijnlijk omdat een beetje socialemediacampagne oproept om iets te doen, niet om iets te laten. En om de juiste mannen te laten sidderen, hadden op zijn minst de vrouwen van de beleidsmakers zich erbij moeten aansluiten.

Actrice Busy Philipps koos woensdag, ook op Twitter, voor een andere aanpak. Ze stelde dat veel mensen niemand denken te kennen die een abortus heeft gehad, terwijl het gaat om een kwart van de Amerikaanse vrouwen, onder wie zijzelf. ‘Dus laten we dit doen: ben jij ook een van de vier, deel dat dan om de schaamte te beëindigen.’ Onder de bijbehorende hashtag #YouKnowMe vertelden sinds Philipps’ oproep al duizenden vrouwen uit alle windstreken hun abortusverhaal. ‘Ook in ons ‘vrijgevochten’ NL is dit nog best een taboe’, schreef Naomí, ‘Hoeveel vrouwen kennen jullie die hier openlijk voor uitkomen? Nou, nu in elk geval één #youknowme.’ ‘Hier ook!’ aldus Marion, ‘en ik ben zo geschokt dat dit nu weer nodig is.’

Het is een begin, zo’n warme golf van solidariteit in een ijskoud conservatief klimaat, maar laten we hopen dat het ook echt iets gaat veranderen. Je gunt het elke baby om geboren te worden in een tijd waarin The Handmaid’s Tale weer fictie is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden