Column

'Socrates wist het 2500 jaar geleden al: onze jeugd is keihard aan het verloederen!'

Wat zijn we toch gezegend met een minister als minister Plasterk, schrijft Rutger Bregman. 'Socrates wist het 2500 jaar geleden al: onze jeugd is keihard aan het verloederen!'

Pvda-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk. Beeld null
Pvda-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk.

Leest u even mee met de uitbarsting van de zoveelste deskundoloog:

'Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. (...) Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren.'

Aan het woord is niet Dr. Phil, maar ene Socrates, een slordige 2500 jaar geleden. De jeugd is al sinds mensenheugenis aan het verloederen. Het werd dan ook tijd dat Plasterk er eens iets over zou zeggen. Want ja, vroeger (u weet wel, het 'vroeger' dat alleen in de verbeelding bestaat) werden kinderen nog mores geleerd. Nu vinden drie op de vier volwassen Nederlanders de 'jeugd van tegenwoordig' brutaal, asociaal en ongehoorzaam.

Plasterk heeft zich er vast goed in verdiept. Want het mag dan wel zo zijn dat ouders (volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau) twee keer zoveel straffen als dertig jaar geleden, de jeugd verloedert vrolijk voort. Menig leraar wordt gek van ouderlijke bemoeials, maar toch 'verwaarlozen' ze de opvoeding, weet onze minister.

Soms ben je geneigd te relativeren. Zo waren in de jaren vijftig vechtpartijen op school nog aan de orde van de dag. Alleen in extreme gevallen grepen leraren in. Nu verloopt de jeugd vrij probleemloos, zeker in vergelijking met vroeger en andere landen. Het drankgebruik onder jongeren neemt bijvoorbeeld al tien jaar op rij af. Nederlandse kinderen zijn, schrik niet, de gelukkigste ter wereld.

In de jaren zestig was er nog een heus generatieconflict waarin jongeren zich afzetten tegen hun ouders. Nu is het generatieconflict omgedraaid: kinderen worden zeven dagen per week gestalkt door ouders, begeleiders, leraren, psychologen en psychiaters. Ze krijgen een stoornis voor gedrag dat ooit als de normaalste zaak van de wereld werd beschouwd. Er zijn al vier keer zoveel leerlingen met extra begeleiding als in 2003. In het voortgezet onderwijs heeft maar liefst 1 op de 5 kinderen extra begeleiding.

Maar toch, goed dat Plasterk eindelijk met dat 'fatsoensoffensief' komt. Socrates wist het 2500 jaar geleden al: onze jeugd is keihard aan het verloederen!

Wat zeg je? Blijkt uit tal van onderzoek dat het geweld tegen hulpverleners afneemt? Zijn vandalisme, hufterigheid en hondenpoep volgens het CBS op retour? Neemt de jeugdcriminaliteit nu zo sterk af dat onlangs nog de bouw van een jeugdgevangenis werd afgeblazen? Zijn de normen en waarden niet aan het vervagen, maar juist sterker dan ooit? En maken we ons er daarom zo druk over? Is dat wat de deskundigen beweren?

Ach, wat zijn we toch gezegend met een minister die zulke cijfers en experts niet serieus neemt. De wijze Socrates zei het al: 'Jongeren geven de voorkeur aan kletspraat in plaats van studie.' Gelukkig geeft Plasterk het goede voorbeeld.

O wacht...

Rutger Bregman is historicus. Twitter: @rcbregman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden