CommentaarDrugshandel

Snijd de geldstromen af en pak de drugshandel aan, van laag tot hoog

Ontmantel het businessmodel van de drugshandel, van laag tot hoog.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld BSR Agency

Het recente rapport van de onderzoekers Jan Tromp en Pieter Tops over het drugsbeleid in Amsterdam maakte in de afgelopen ­weken veel debat los. Ook van ­critici die stelden dat het niet moest worden overdreven en dat Amsterdam nog lang geen ­Colombia is. Dat is uiteraard waar, maar sneller en pijnlijker dan gehoopt werd deze week toch duidelijk hoe terecht het rapport alarm sloeg.

De definitie van ondermijning lag op straat, onder een wit laken. We hadden al journalisten die voor hun leven moesten vrezen, argeloze familieleden die zich op straat niet veilig meer weten en nu een advocaat die zijn werk met de dood heeft moeten bekopen.

De schoten klonken als een waarschuwing vanuit een onderwereld die zich inmiddels onaantastbaar waant: loop ons niet in de weg, we weten je te vinden. Niemand kan meer betwijfelen dat ze het menen en dat ze de mensen, de middelen en de gewetenloosheid hebben om het waar te maken.

Minister Grapperhaus deed deze week wat hem te doen stond: laten zien dat het ernst is en onmiddellijk intensieve bescherming en beveiliging van advocaten, officieren en rechters toezeggen. Na die symptoombestrijding zal in Amsterdam en op het Binnenhof het debat op gang moeten komen over een fundamentele aanpak. Over de vraag of de regulering van een deel van de drugsmarkt heilzaam is, verschillen de meningen – alleen een goed experiment aan de achterdeur kan die politieke impasse mogelijk doorbreken – maar zelfs bij de liberaal-progressieve partijen in de Kamer leeft inmiddels het sterke besef dat ergens een streep getrokken moet worden. Als naast regulering niet ­tegelijkertijd de norm wordt gehandhaafd dat het ­bijverdienen met harddrugs over de hele linie onacceptabel is, blijft het dweilen met de kraan open

Makkelijke oplossingen zijn er niet, maar aangezien geld de motor van het probleem is, ligt daar ook het begin van de aanpak: volg het geld, ontmantel het businessmodel, snijd de geldstromen af, pak de handel ook aan de onderkant aan en grijp elke gelegenheid aan om de regisseurs aan de bovenkant kaal te plukken.

Dat zoiets ook begint met geld (voor extra agenten, rechercheurs en officieren van justitie) is de conclusie waar het kabinet niet omheen zal kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden