Snellere computers, slechtere software

Verdient de chip na vijftig jaar niet een beter onderkomen, met vlekkeloos lopende software?

Maarten Keulemans

Van alle machines die ik in huis heb, is er maar één die ik met grote regelmaat uit het raam wil werpen. Dat is mijn computer, dat omhulsel van de jarige chip. Drie heb ik er in huis: de een kan niet printen, de tweede niet internetten en de derde verslikt zich steeds in zijn software.

Computerproblemen, wie kent ze niet? Tot ’s avonds laat internet afzoeken naar de betekenis van een cryptische foutmelding. Geduldig de probleemoplosser doorpluizen, om op het laatst te worden afgescheept met de mededeling dat er contact dient te worden opgenomen met uw netwerkbeheerder (maar ja, dat bent u zelf).

Volgens Amerikaans onderzoek is een op de drie pc-gebruikers ‘zeer vaak’ kwaad op zijn systeem. Acht op de tien schelden de pc uit, ruim de helft gebruikt zelfs geweld, uiteenlopend van slaan met de muis tot smijten met het beeldscherm.

Vlekkeloze software

Verdient de chip na vijftig jaar niet een beter onderkomen, met vlekkeloos lopende software? Eén miljard computers zijn er nu op aarde en nog steeds moet je een halve informaticus zijn om het spul naar behoren te laten werken. Raar. Geen nood, roepen de technici al jaren, het komt allemaal goed. Met nog betere software, invoelender hulpprogramma’s en slimmere interfaces moet de oorlog tussen mens en machine zijn te sussen.

Maar daar geloof ik niets van. De diepere oorzaak is immers de processor zelf. Die heeft zich zo snel ontwikkeld, dat er een gapend gat van mogelijkheden is ontstaan. De programmeurs proberen dat gat te vullen met nieuwe toepassingen. Tja, dat is vragen om foutjes en slordigheden.

Met nog meer processorkracht in het verschiet vrees ik het ergste. In een cartoon die ik ooit las, reisde iemand naar de toekomst om een computer zonder foutmeldingen te kopen. Hij kwam met lege handen terug. Toekomstige geleerden hadden ontdekt dat het gemakkelijker is om met genetische modificatie een computervriendelijke gebruiker te maken dan een gebruiksvriendelijke computer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden