CommentaarRaoul du Pré

Sneller dan gedacht is herbezinning op het pensioenselsel nodig. Die begint niet met een AOW-verhoging

De oudere werkende kan duizenden euro’s mislopen door de verlaging van de AOW-leeftijd.Beeld Marcel van den Bergh

Bij de vakbeweging beleven ze een onrustige zomer. Even kon in juni de indruk worden gewekt dat het zwaarbevochten pensioenakkoord niet alleen het debat over de AOW-leeftijd zou beslechten maar ook de pensioenfondsen uit het moeras zou trekken. Nauwelijks twee maanden later weten we beter: door de aanhoudend lage rente en de malaise op de effectenbeurzen verslechtert de financiële positie van de fondsen bijna met de dag. De extra lucht die het nieuwe stelsel aan de fondsen geeft, volstaat niet om vanaf volgend jaar de verlaging van miljoenen pensioenen te voorkomen.

Aangezien daar wel alle energie op gericht was, kan het debat nu opnieuw beginnen. De FNV deed woensdag de openingszet met de suggestie om dan maar de AOW-uitkeringen te verhogen. Daarmee toont de vakbond een scherpe politieke antenne: ook voor het kabinet is het ­immers geen aanlokkelijk vooruitzicht om in het jaar voor de geplande landelijke verkiezingen van 2021 te worden opgescheept met een leger morrende gepensioneerden. De FNV zet de zaak op scherp: voor een kabinet dat pensioenkortingen wil voorkomen maar ook de spelregels voor de fondsen niet verder wil versoepelen, is de AOW een logische nooduitgang.

Toch zou een algehele verhoging van de AOW nu neer­komen op paniekvoetbal. Het betekent al snel een miljardeninvestering die nogal ongericht wordt ingezet. Er zijn immers ook fondsen zonder ernstige problemen. En gelukkig zijn genoeg fondsleden nog altijd bemiddeld genoeg om het te redden zonder acute compensatie.

Gezien de noden in het onderwijs, in de zorg, bij defensie en in andere delen van de publieke sector zijn er bij de verdeling van het belastinggeld vooralsnog andere prioriteiten. Verhoging van de AOW komt hooguit in beeld als deel van een integraal antwoord op de vraag hoe Nederland een goede oudedagsvoorziening overeind gaat houden bij een langjarig uitzicht op dalende rentes. Die vraag verdient bij de aanvang van het politieke jaar een plek ­bovenaan de prioriteitenlijst. Want zoals het nu gaat begint de kloof tussen de reële vooruitzichten en de verwachtingen van de spaarders snel te groot te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden