Sneeuwbaleffect

Met celstraf voor dader van sneeuwballenincident geeft de rechter een aanzet tot herovering van de openbare ruimte.


Nog slechts een paar jaar geleden zou het onwaarschijnlijk, zo niet ondenkbaar zijn geweest dat een gevangenisstraf van 5 weken zou zijn opgelegd aan een minderjarige die in groepsverband passerende meisjes met sneeuwballen had belaagd. Het gedrag van de jongen zou misschien als uiterst hinderlijk zijn ervaren, en zou mogelijk in verband zijn gebracht met het gemis aan sociale controle. Maar de zaak zou wellicht niet op de rol van de (jeugd) rechter zijn terechtgekomen.

Dat die de negen betrokken jongeren nu relatief zware werk- en celstraffen heeft opgelegd, hangt samen met het feit dat de daders hun als openlijke geweldpleging aangemerkte optreden met mobieltjes hebben vastgelegd en de beelden - die hen kennelijk met grote trots vervulden - via YouTube in omloop hebben gebracht. Hiermee oversteeg het voorval de lokale - Goudse - dimensies.

De rechter heeft vervaagde normen willen markeren. In de hoop dat het bereik van zijn vonnis overeenkomt met dat van de liederlijke YouTube-filmpjes. Hij heeft, om zijn overwegingen strijdvaardig weer te geven, een begin willen maken met de herovering van de openbare ruimte, waarvoor steeds minder mensen zich verantwoordelijk zijn gaan voelen en die dientengevolge is toegeëigend door kwaadwillenden.

De bestrafte feiten worden onder de noemer ‘kleine criminaliteit’ geschaard. Deze categorisering heeft bijgedragen aan het misverstand dat kleine criminaliteit een kleiner kwaad is dan grote criminaliteit. In feite wordt ze echter door meer mensen gevoeld en draagt ze meer bij aan gevoelens van onbehagen en onveiligheid dan ‘afrekeningen in het criminele circuit’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden