tv-recensie NoodweerBenelux

Sneeuw! Reden om thuis voor de buis te kruipen en de puinhoop te aanschouwen, liefst bij Nicolas Roose

De sneeuw naderde en de NOS toog voor de zekerheid al vroeg naar Utrecht Centraal, waar het vast een gekkenhuis was, met al die aangepaste dienstregelingen. Ik – warm thuis – kreeg er zin in. Het viel mee. Of eigenlijk: tegen.

De verslaggever van dienst trof nauwelijks briesende reizigers. RTL Nieuws kwam rond de lunch met de eerste beelden van het winterslagveld. Het filmpje ‘Eerste sneeuw is gevallen: de beelden’ bevatte onder meer beelden van vlokken die uit de lucht naar beneden dwarrelden en van rijdende auto’s.

Ook was er een stoep, die half wit was.

Zelfs De Telegraaf, die in het filmpje ‘Sneeuw onderweg: zo heftig wordt het’ maandag al voorsorteerde op een massaslachting op de snelwegen, kon weinig anders dan Kees Kwaks van de ANWB wat tips laten geven, afgewisseld met oude sneeuwbeelden. Kwaks voorzag ‘extra files’. Daar nam de verslaggever geen genoegen mee: ‘Wordt de situatie zo ernstig dat het onhandig wordt om te gaan rijden?’

Om 18:00 uur deed Kysia Hekster verslag in het NOS Journaal. Het was kennelijk niet eens guur genoeg om Gerri Eickhof langs een snelweg te posteren. Je kunt je afvragen of die sneeuw wel echt gevallen is, als Gerri er niet is geweest om er met een bontmuts verslag van te doen.

‘Kysia, jij staat ergens in Hilversum vast.’

Hekster moest concluderen dat de avondspits dan wel ‘de grootste ooit’ was, maar dat het ook ‘wel meeviel’. Ze bedoelde waarschijnlijk: ‘behoorlijk tegenviel’.

De deceptie was bijna compleet – zelfs de klassieke sneeuwpretvideo’s van sleeënde kinderen en een golfende dame beurden me nauwelijks op.

En toen liep ik in de digitale armen van Nicolas Roose uit het Vlaamse Anzegem. Nicolas Roose is de jongen achter NoodweerBenelux, een mij tot gisteren onbekend YouTubekanaal dat rond 20:00 uur begon met live uitzenden. In beeld verscheen een jongen met een telefonistenheadset die de weerkaarten en de livechat van zijn eigen kanaal (waarop kijkers hem complimenteerden) van commentaar voorzag. Voor Nicolas van NoodweerBenelux viel het allemaal helemaal niet tegen. Zijn verslag van de weersituatie verliep ongeveer als volgt: ‘Wowowowowowow. Holy damn. Ho-ly damn! We did it again. We, jullie. We rocked and rolled, yes! Als dit weermodel effectief uitkomt, en Fabienne dropt vier duimpjes, thank you very much, vijfhonderd kijkers, full house, tjongejongejongejongejonge. They are coming, the snowshowers! Holy damn, Sven uit Gent! Holy shit, dankjewel voor je duimpje. Wim Patat. Holy holyholy! De chat. Gaat. Los.’

Tussen zijn emotionele erupties door trachtte Nicolas zo goed en zo kwaad als het ging zijn nachtelijke sneeuwverwachtingen voor de Benelux te geven, maar dat bleek niet eenvoudig, zeker toen kijkers live geld begonnen te doneren.

‘Eén euro, A. Gerritsen. Dankjewel!’ Daarna doneerden Dani en Pim 120 euro’s.

‘My God, o my god, o my god… Holy pepperoni’s.’

Daarna werd het hem definitief te veel.

Frank Heinen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden