CommentaarRobert Giebels

Sluiting van de horeca is geen ondernemersrisico meer

Horecagasten op het Plein in Den Haag.Beeld ANP

Horecagelegenheden moeten buiten hun schuld vier weken dicht. Dat is geen ondernemersrisico meer.

De maatregelen die het kabinet dinsdag bekendmaakte, hakken erin bij de horeca. Alle eet- en drinkgelegenheden gaan vier weken dicht – geen uitzonderingen. Ongenoegen van de branchevereniging voor de horeca daarover, sloeg om in woede toen het een dag na de persconferentie las dat de wetenschappers van het Outbreak Management Team adviseerden wel de restaurants open te houden.

Het kabinet negeerde die suggestie van het OMT om op zich begrijpelijke redenen. Een café en een restaurant zijn bedoeld om mensen bij elkaar te brengen, waar de gedeeltelijke lockdown die woensdagavond ingaat er juist op is gericht mensen uit elkaar te houden. Het kabinet wil bovendien geen uitzonderingen toestaan uit vrees voor problemen bij de handhaving. Temeer omdat er meerdere mengvormen bestaan tussen café en restaurant.

Dat laat onverlet dat juist horecagelegenheden met de grilligheid van het coronabeleid te maken hadden en hebben. Sinds maart moesten die dicht, gedeeltelijk open, open onder voorwaarden en nu weer dicht. Uitzonderingen daargelaten heeft de horeca als geheel zich daarbij flexibel getoond, met ondernemers die creatieve oplossingen bedachten om nog iets met hun bedrijven te verdienen. Daarbij kregen ze steun van de overheid en toonden hun banken zich over het algemeen coulant.

Maar nu hun omzet minstens vier weken naar nul gaat – volgens de branche kost dat een half miljard euro per week – wreekt zich dat de steunvoorwaarden zijn geformuleerd in de zomer. Toen leek een tweede golf nog een boze droom. Nu willen de banken de horecaondernemers aan de afspraken houden. Bovendien voorziet het derde steunpakket van de overheid in een geleidelijke afbouw.

De horeca wil met het kabinet praten over het ‘in winterslaap brengen’ van de sector. De overheid zou de ondernemersschade daarvan zoveel mogelijk moeten compenseren en tegelijk van banken eisen dat ze horecaondernemers financieel ontzien. Dat gaat ver, maar het zou het kabinet wel passen de sector financieel tegemoet te komen. Immers: de gedwongen sluitingen van cafés en restaurants kunnen niet als ondernemersrisico worden gezien.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden