LezersbrievenMaandag 30 september

Sluiting school Zuidoost was te voorzien

De ingezonden lezersbrieven van maandag 30 september.

Redactie
Een jongen staat trots op de pedalen van de fiets van zijn vader en passeert de 16e Montessorischool in Amsterdam Zuid-Oost. 
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een jongen staat trots op de pedalen van de fiets van zijn vader en passeert de 16e Montessorischool in Amsterdam Zuid-Oost.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: krokodillentranen

Voor het eerst is er een school gesloten door een lerarentekort en de oppositie huilt krokodillentranen. Wat gemakshalve wordt vergeten, is dat iedereen met ook maar een beetje verstand van onderwijs dit al jaren geleden heeft zien aankomen. Het is te simpel om het kabinet dat er nu zit dit aan te rekenen. Het is alsof we een tuinman de schuld geven voor de dood van een boom die door anderen niet goed werd onderhouden. Sterker, de vroegere tuinmannen haasten zich nu schielijk naar de plek des onheils om hun medeleven te getuigen, maar lijken vergeten dat zij het waren die te weinig met het gietertje zijn langsgeweest.

Er speelt nog iets anders. Al jaren worden klassen door het lerarentekort over de rest van de school verdeeld. Er is dus eigenlijk niets nieuws onder de zon, anders dan dat het nu een hele school betreft die over andere scholen moet worden verdeeld. Nu schiet iedereen in de deugstand, maar er niets nieuws onder de zon. Politici die zeggen onaangenaam verrast te zijn, zijn geen knip voor de neus waard.

We hebben in Nederland wel een Partij voor de Dieren, maar geen Partij voor de Kinderen. De uitkomst daarvan is dat we met een populatie van zo’n drie miljoen inwoners zitten wier stem onvoldoende worden vertegenwoordigd. Als er wat er nu in het onderwijs geschiedt op de werkvloer van volwassenen zou gebeuren, was de revolutie allang een feit. Dus hou op met die krokodillentranen in de PvdA en al die andere Gutmenschen die nu weer een weekje ach en wee roepen. U moest zich schamen en u zou met het schaamrood op de kaken naar Amsterdam Zuid-Oost moeten reizen om deze kinderen uw excuus aan te bieden. Politiek, welk cijfer zou u uzelf geven voor gedrag en vlijt als het om het onderwijs van onze kinderen gaat?

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog

Wissel op de toekomst

Vier grote pensioenfondsen willen kortingen op de pensioenen voorkomen door verwachte rendementen over hun beleggingen zwaarder mee te laten wegen bij het vermogen dat ze in kas moeten hebben. Nederland lijkt inmiddels te grossieren in dit soort wissels op de toekomst. Ik moest onmiddellijk denken aan de frappante overeenkomst met de PAS, de programmatische aanpak stikstof.

Maar de 50 miljard die het kabinet wil gaan lenen past bijvoorbeeld ook in dit rijtje. Hebben we hier een schaduwzijde van ons veelgeprezen poldermodel te pakken?

Ad Stavenuiter, Haarlem

Pensioen

Joost de Vries schrijft over pensioenen onder andere: ‘Ouderen worden steeds ouder en het worden er steeds meer.’ Dit is één van de beweringen in de pensioendiscussie die steeds klakkeloos worden herhaald maar gewoon niet kloppen.

Inderdaad zijn er momenteel veel ouderen. Dat is een gevolg van de babyboom uit de jaren 1945-’50. Die baby’s zijn nu boven de 70 en dus allemaal met pensioen. Maar vanaf 1950 is het aantal geboortes teruggelopen, rond 1970 werden er zo’n 33 procent minder baby’s geboren. En hoewel er daarna weer een lichte stijging is te zien, is de nieuwe aanwas, waartoe Joost de Vries behoort, nog steeds z’n kwart minder dan bij die naoorlogse geboortegolf. Kortom, het aantal ouderen gaat vanaf 2020 alleen maar afnemen.

Ook aan de bewering dat ouderen steeds ouder worden (de Vries zal wel bedoelen: steeds later overlijden) valt te twijfelen. De sterke stijging van de gemiddelde leeftijd bij overlijden is al lang aan het afvlakken (in de 30 jaar tussen 1950 tot 1980 werden mensen gemiddeld meer dan 10 jaar ouder, in de 30 jaar tussen 1980 tot 2010 nog maar 5,5 jaar) en het is niet waarschijnlijk dat we eindeloos door kunnen gaan met het leven te verlengen.

Nico van Apeldoorn, Amsterdam

Minder, minder

Fred Caren geeft blijk van een wel heel erg naïef vooruitgangsgeloof. Hier nog een voorbeeld uit Londen: in 1952 stierven in een week tijd 12 duizend mensen aan de verstikkende smog die werd veroorzaakt door rookgassen uit de schoorstenen van Londense huizen.

Anno 2019 verstoken we elke dag één miljard liter kerosine omdat we zo graag en zoveel willen vliegen. Het verontrustende is hier de exponentiële lijn, veroorzaakt door menselijk gedrag. De bijna Icariaanse vernietiging van onze leefwereld noopt allereerst tot bewustwording, dan actie, maar vooral heel veel minder, minder.

Theo Kuster, Feerwerd

Modebieb

Wat een idiote naam om een winkel waar je kleren kunt lenen een ‘modebieb’ of ‘bibliotheek voor kleren’ te noemen. Het enige dat ik hier uit kan opmaken is dat het een bibliotheek betreft met boeken over louter mode.

Bibliotheek komt van het Latijnse bibliotheca, een verzameling boeken of het Griekse biblion dat boek betekent en theke, bewaarplaats.

Ik kom dit soort rare etymologische verbasteringen ook tegen bij woorden als digibeet en tanorexia. We snappen allemaal wat er bedoeld wordt, maar het slaat nergens op.

Mijn voorstel is voortaan te spreken over an-digi, tan-obsessie en modetheek. Een nog leukere variant voor het laatste woord : fashiontake.

Paulijn Snijders, Brummen

Humor

Ilja Leonard Pfeiffer constateert dat links geen gevoel voor humor heeft. Daar kan ik me wel in vinden. De reden is: linkse mensen hebben een streng geweten. Als ze zin hebben in een mooie auto, een vliegreis of een biefstuk, dan is daar die innerlijke stem die beveelt deze gevoelens te onderdrukken. Rechtse mensen hebben hiervan geen last: zij gaan ervan uit dat de mens in wezen ijdel, omkoopbaar en egoïstisch is, dus genieten ze van de consumptiemaatschappij en maken plezier. Ze laten het kind in zichzelf alle ruimte.

Marcel van der Poel, Bleiswijk

Humor (2)

Als links geen gevoel voor humor heeft hoe kan het dan zijn dat ze al zo lang hardnekkig blijven geloven in een rechtvaardige samenleving.

Tielke Engels, Tilburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden