OPINIELEZERSBRIEVEN

‘Sluiten van verpleeghuizen is onmenselijk’

De ingezonden lezersbrieven van maandag 23 maart.

Redactie
Bingo voor ouderen van verpleeghuis Sonnevanck.  Beeld Marcel van den Bergh
Bingo voor ouderen van verpleeghuis Sonnevanck.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Hoe erg is het dat verpleeghuizen ‘op slot’ mogen of moeten gaan? Erg. Een verbod voor dierbaren, die hun demente vader of moeder trouw bezoeken, sommigen dagelijks, en op die wijze de aanwezige werkers én hun geliefden nog steeds bijstaan als mantelzorger. Of gewoon, als lief en veilig baken voor de mens die in de war is geraakt, die de nabije wereld niet meer kan begrijpen, de controle op zijn of haar bestaan kwijt is.

Hoe moet het met de emotionele en psychische gesteldheid van de demente vader of moeder, als die zijn vertrouwde bezoekers moet missen? De emotionele schade is groot, nu al. Mensen die in wanen schieten, of in grote angsten, die nog dieper ongelukkig worden door het wegvallen van de emotionele steun. Die strelende hand, die kus, die veilige stem.

Natuurlijk gaat het om kwetsbare ouderen, is er de angst dat mensen ‘die van buiten komen’ misschien het coronavirus naar binnen brengen. Maar hetzelfde geldt voor de directe werkers in de verpleeghuizen, die ook naar huis gaan, in hun gezinnen verblijven, boodschappen doen.

Wij allen kunnen een bron van infectie zijn. Lockdown in de verpleeghuizen is onmenselijk. En hoe zit het eigenlijk met de juridische geldigheid van deze ingreep?

Santosh Verhagen, Hoogeveen

Goed doen?

Deze week ving ik een patiënt op waarvan gedacht werd dat hij besmet was met het coronavirus. Ik moest denken aan het gesprek dat ik met nabestaanden zou moeten voeren als de patiënt overlijdt, zoals vele collega’s hebben gedaan. Hoe zwaar moet dat geweest zijn? Het raakt me altijd diep. En toch is het gesprek iets waar ik mee om kan gaan. Omdat je zelfs in zo’n situatie nog iets goeds kunt doen door liefdevol te zijn en te troosten.

Maar nu leven we in een nieuwe werkelijkheid. Hoewel de meeste corona-slachtoffers niet ernstig ziek worden, zullen zij die sterven, dat in de eenzaamheid van het ziekenhuis doen, zonder hun geliefden. Zonder afscheid en zonder een gesprek. Het leven zal voor nabestaanden voor altijd getekend zijn. Ook dreigen duizenden patiënten door corona verstoken te raken van hun reguliere zorg. Die impact is enorm en gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.

Mijn drijfveer als arts is om goed te doen. Dat gaat niet meer. Hoeveel ik ook werk, hoe hard ik ook mijn best doe, hoe liefdevol ik mensen ook bijsta. Honderden patiënten die aan mijn zorg zijn toevertrouwd kan ik niet meer helpen. Het voelt alsof ik hen in de steek laat. In mijn ziekenhuis leveren collega’s geweldige prestaties. We hopen zoveel mogelijk mensen te helpen, maar niemand weet hoe de wereld er na deze crisis uitziet en welke keuzes later de beste blijken. We kunnen niet anders dan vertrouwen op ons eigen kompas. Maar ‘goed doen’ is niet meer.

Bastiaan Roerig, Internist Ommelander ziekenhuis Groningen

Thuiskomst

Vrijdag 20 maart kwamen mijn vrouw en ik na drie weken familiebezoek terug uit Aruba. Een medepassagier hield vlak voor de landing via de intercom een indrukwekende bedanktoespraak tot het personeel voor hun opofferingsgezind- en bereidheid alle passasiers terug te brengen naar Nederland. Hij riep aan het einde van zijn toespraak op om hen als dank hiervoor op een applaus te trakteren. Er werd massaal gehoor aan gegeven. Nog nooit heb ik het terugkeren in ons land zo emotioneel ervaren. Na de landing op Schiphol bedankte iedereen de crew persoonlijk. Indrukwekkend. Tekenend ook voor de solariditeit in deze rare tijden.

Wytze de Jong, Breda

Mammoettanker

In tijden van crises moeten we terugvallen op improvisatie en creativiteit in plaats van ons te beroepen op regels en langetermijnafspraken. Martin Sommer (O&D, 21 maart) schrijft dat het idee om binnen de EU de grenzen te sluiten weken geleden nog radicaal rechts − of erger − was, maar dat het sluiten van grenzen nu opeens verstandig is. De EU is altijd al geschetst als een mammoettanker die, eenmaal op koers, maar langzaam de steven wendt. Er zijn schotten ingebouwd om de stevigheid van de constructie te waarborgen; ze vormen zelfs de historisch-culturele basis van de constructie. Wat dat betreft is er weinig veranderd als het om Europa en de binnengrenzen gaat. Het sluiten van grenzen is een verstandige maatregel, juist om koers te blijven houden. Waar het meer aan ontbreekt is een kapitein die aangeeft op welk moment de schotten dichtgaan en welke koers wordt aangehouden.

Vincent van Merwijk, Breda

Hulde

Hulde aan deze krant dat er aandacht wordt besteed aan de schoonmakers. Zij horen in het rijtje van mensen in de zorg, politie en leraren. Wat mij als leraar betreft kunnen ze in dit rijtje beter nog in plaats van docenten worden genoemd. Wij doen ons werk veilig achter een laptop, de schoonmakers staan dagelijks bloot aan mogelijke besmetting en moeten harder werken dan ooit. Dank schoonmakers. Jullie zijn onmisbaar.

Marjan Vlimmeren, Woudrichem

Hervorming

Het dreigende faillissement van veel luchtvaartmaatschappijen maakt dat dit een goed moment is om de vliegindustrie te hervormen. De voorheen lage ticketprijzen, gestimuleerd door prijsvechters, leiden nu bij veel maatschappijen binnen enkele maanden tot bankroet. De ticketprijzen moeten verhoogd om de leningen terug te betalen.

Verhoog het meteen met een euro per gevlogen kilometer om de milieuschade te compenseren. Investeer dat geld in een onafhankelijk, deskundig fonds dat wereldwijd duurzame milieuverbeteringen uitvoert. Door de aanzienlijke verhoging die dat voor de ticket- en vrachtprijzen oplevert, zullen er minder producten over de wereld worden rondgesleept en meer lokaal geproduceerd.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden