ColumnJean-Pierre Geelen

Sluit gerust die schooltjes, de vraag is alleen wat bereiken we er mee

null Beeld

In het gereformeerde dorp van mijn jeugd kon ik met sommige vriendjes niet op zondag spelen. Ze moesten naar de zondagsschool, de weekendeditie van de ‘School met den Bijbel’. Wat ze er leerden, weet ik niet, maar de meesten zijn nog goed terechtgekomen.

Afgelopen dagen schokten Nieuwsuur en NRC Handelsblad met geluiden uit islamitische weekendscholen en dito basisscholen. Het salafisme wordt er met de paplepel ingegoten. De kinderen leren er uit lesboekjes met invuloefeningen: ‘Schijnheiligen zijn een waar … voor de maatschappij. (Juiste antwoord: ‘gevaar’). ‘Tovenaars moeten bestraft door …’ (‘doden met een zwaard’). De Gids voor moslimjongens (vanaf 9 jaar) leert dat oogcontact met meisjes ‘zina’ is: overspel. Zwembroeken zijn taboe, meisjes mogen geen ‘kleding van ongelovigen’ dragen. De ziekte aids ‘getuigt van de wijsheid van Allah’. Homo’s moeten dood, moslims mogen niet bevriend raken met christenen of Joden. Zoals mijn gereformeerde vriendjes al zeiden: Allah is liefde.

De Onderwijsinspectie trad niet op, omdat de lesboekjes ‘niet in strijd zijn met basiswaarden van het democratische bestel’, totdat donderdag Arie Slob (Vul in: ‘christenhond’) eraan te pas kwam. Zet zulke ambtenaren op Justitie en het hele Wildersdrama was ons bespaard gebleven.

Nieuwsuur werd niet zo goed bekeken. Nederlanders buigen zich nu eenmaal liever op een ander net over de invuloefening wie het Eurovisie Songfestival moet presenteren. Dat salafisme bestaat, wisten ze al jaren. Ik ook, maar toch was ik geschokt. Al sluit ik niet uit dat op een enkele ‘kindernevendienst’ in Elspeet of Koudekerke Het Woord wordt ingegoten met even gruwelijke kledingvoorschriften en schrijflesjes. Vandaag, jongens en meisjes: het Oude Testament, Leviticus. Vul in op de stippeltjes: ‘En wie den Naam des Heeren gelasterd zal hebben, zal zekerlijk … worden’(juiste antwoord: ‘gedood’). ‘De ganse vergadering zal hem zekerlijk …’( ‘stenigen’; half puntje voor ‘zijn nagels uittrekken en met z’n bakkes net zo lang tegen de muur slaan tot hij eeuwig branden zal in het hellevuur’.)

Alles draait natuurlijk om de interpretatie. En het effect. Vooralsnog zijn hier geen handen afgehakt bij meisjes in Levi’s-jeans. En verlossing is mogelijk, ook het geïndoctrineerde kind kan tot inkeer komen. Toen mijn ouders mij (8) en mijn broer (11) vroegen of wij het nog erg nodig vonden dat we naar de kerk gingen, was ons ferme schouderophalende ‘mwah, neuh…’ voorgoed voldoende.

Natuurlijk, salafisme moet … worden (vul in: ‘te vuur en te zwaard bestreden’, plakplaatje voor ‘de kop ingedrukt, tot het doodbloedt’). Sluit gerust die schooltjes, de vraag is alleen wat het helpt. Want denken laat zich niet dwingen. Ze hebben het weleens geprobeerd, in Hitler-Duitsland, de Sovjet-Unie en nog wat ‘democratische republieken’, de resultaten zijn niet erg bemoedigend.

Niet het denken is het probleem, maar wat ze ermee doen. Elke waanzinnige kan een middeleeuws themafeestje organiseren in zijn huiskamer. Niets aan te doen. Zolang tussen droom en daad maar zo veel mogelijk praktische bezwaren staan.

Nieuwsuur toonde filmpjes waarin een ‘docent’ stelde dat Nederland een ‘verkeerd land’ is voor de ware moslim. ‘Islamdocenten roepen jongeren zelfs op om te vertrekken’, meldde Nieuwsuur. In de kromme woorden van een meester tot zijn salafistenkindertjes: ‘Iedereen moet de intentie nemen om uiteindelijk uit dit land te moven.’

Sommige salafistische ideeën zijn zo slecht nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden