lezersbrievenwoensdag 16 oktober

Slob, focus op de nationale onderwijscrisis

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 16 oktober.

Kinderen bidden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Kinderen bidden op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Een overijverig zoekende Slob

Reeds geruime tijd is het getouwtrek tussen minister Slob van Onderwijs en de directie van het Cornelius Haga Lyceum, een school voor voortgezet islamitisch onderwijs, in deze krant te volgen. Uit de neutrale verslaggeving rijst het beeld op van een overijverig zoeken van Slob naar een stok om de school pijn mee te doen. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald.

Zogenaamd salafisme, op ­financieel gebied zou er iets niet deugen, het burgerschapsonderwijs – waar bijna alle scholen in Nederland nog een vorm en inhoud voor moeten zien te vinden – deugt niet en onderwijskundig rammelt het ook. Maar uit nader onderzoek komt steeds weer naar voren dat die zaken voor zover mogelijk allemaal piekfijn in orde zijn.

De directeur, van het Haga, Soner Atasoy, drukt zich soms misschien wat minder diplomatiek uit, maar hij is geen diplomaat en aangesteld als schooldirecteur. Uiteindelijk zet hij zich volledig in voor zijn school. Leerlingen vinden het een leuke school en ouders hebben het volste vertrouwen in het onderwijs zelf en de directie, zodat de school groeit als kool. De minister geeft niet thuis als het wegens een bijna verdubbeling van het leerlingaantal op betalen van hiervoor nieuw aangestelde leerkrachten aankomt. Het zou Slob sieren als hij het Haga ondersteunt in plaats van voortdurend in de wielen te rijden.

Er is sprake van een nationale crisis in het onderwijs wegens al jaren voortdurende tekorten aan leerkrachten. Zou het niet zinvoller zijn als hij en zijn ministerie daar hun focus op richten en proberen daarvoor oplossingen te vinden?

Arend Hart, Phitsanulok, Thailand

Grote machines

Stuitend dat je met een grote mond en met grote machines kennelijk je (on)gelijk op een brute manier kunt afdwingen (Ten eerste, 15 oktober).

Daar kunnen hulpverleners, leraren, gepensioneerden, mensen in de zorg et cetera nog heel wat (hopelijk niet) van leren. En dat terwijl, hoe je het ook meet, wendt of keert, de agrarische sector het stikstofprobleem substantieel mee veroorzaakt.

Ik hoop oprecht dat onze rechtsstaat tegen deze methodes bestand blijkt.

Henk Poortinga, Groningen

Boerocratie

Nederland. Boerocratie?

Marten Verbruggen, Bilthoven

Trekkerterreur

De dag van de boze boeren is nog niet om of Sheila Sitalsing heeft haar column al klaar (Ten eerste, 15 oktober). Met een conclusie die ook vandaag weer staat als een huis: ‘Dát bedoelen ze in personeelsadvertenties wanneer ze om bestuurlijke competentie vragen: dat je de consequenties overziet als je ergens een handtekening onder zet, en dat je niet alles meteen laat lopen bij een handvol trekkers op de stoep.’

Of Sitalsing nou een zetelrovende VVD’er fileert, de onmacht van de EU tegenover een Turkse dictator analyseert, de trucs verklaart waarmee een CDA-Kamerlid de bio-industrie promoot, ze biedt je inzicht, bevestiging of tegenspraak: zij maakt ook mijn Volkskrant.

Wouter Lucassen, Den Haag

Gederfd

Gederfd inkomensverlies: dubbelop of een dubbele ontkenning (‘Jawed S. moet slachtoffer 3 miljoen euro betalen’, Ten eerste, 15 oktober)? Beetje veel van het goede, dunkt me. Ik zou het houden op gederfd inkomen of inkomensverlies.

Frank Wittens, Arnhem

Ik ben een god

In reactie op de column van Daniela Hooghiemstra (O&D, 15 october). Was het niet de dichter Martinus Nijhoff, die al lang geleden schreef: ‘Ik ben een god in het diepst van mijn gedachten?’

Piet de Vries, Haarlem

Klimaatgod

Van een journaliste en historica zou je mogen verwachten dat ze zich wel tien keer bedenkt voor ze appels en peren op één hoop gooit. Toch is dat precies wat Daniela Hooghiemstra doet in haar column ‘Het gelijk van de goden’. Want daarin voegt ze een nieuwe telg toe aan het pantheon der goden: de god van het klimaat.

Net als al die andere goden die niemand ooit heeft gezien en die altijd gelijk hebben, is ook deze god oppermachtig: ‘Als je God niet erkent of je niet gedraagt zoals volgelingen denken dat Hij wil, kun je in de problemen komen.’

Denkt Hooghiemstra nou echt dat ze de discussie over het klimaat verder brengt door geloof en wetenschap op één lijn te stellen?

Hans Hoes, Hengelo

Vroempartij

In 2010 voorspelde adviesbureau voor verkeer en vervoer Goudappel Coffeng dat verhoging van de maximumsnelheid op de snelwegen naar 130 km/uur jaarlijks tot vijftien extra verkeersdoden zou leiden. Verwaarloosbaar, vonden ze bij vroempartij VVD en een paar jaar later stond coryfee Cora van Nieuwenhuizen, stralend van oor tot oor, het eerste 130-bord te onthullen.

Die extra verkeersdoden zijn er inmiddels (Ten eerste, 15 oktober). Wonderlijk genoeg wordt de verhoging van de maximumsnelheid niet eens genoemd als een van de oorzaken. Eén en één is voor mij nog altijd twee. Gauw omlaag dus die maximumsnelheid, en graag meteen naar 100.

Norbert Duif, Wageningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden