CommentaarIngroei-quotum

Slim, dat de SER met het ‘ingroei-quotum’ voor topvrouwen inzet op de raad van commissarissen

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) tijdens het jaarlijkse topontbijt met topvrouwen en -mannen van Nederlandse organisaties.Beeld ANP

Diversiteit in bestuurskamers is nodig voor verbinding en draagvlak in de samenleving, betoogt Carlijne Vos.

Nederland blijft nog steeds ver achter in de benoeming van vrouwen op topposities. Een vrijblijvend streefcijfer van 30 procent dat in 2013 werd ingevoerd, heeft nauwelijks tot verbetering geleid. Het kabinet ontkomt er daarom niet aan om een verplicht quotum in te voeren, zo concludeert de Sociaal-Economische Raad (SER).

Ongemakkelijk

Hoe ongemakkelijk het ook is om veranderingen af te dwingen met wetgeving, een drastischer aanpak is noodzakelijk. Na jaren van goede bedoelingen en loze beloftes is nog steeds slechts 12,4 procent van de bestuurders in de 5.000 grootste bedrijven van Nederland vrouw, in raden van commissarissen gaat het om 18,4 procent.

In dit tempo gaat het nog jaren duren voordat in de bestuurskamers sprake is van een afspiegeling van de samenleving. Voor mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zijn de vooruitzichten nog somberder als nu niet krachtig wordt ingebroken in het witte old boys network.

Een verplicht ‘ingroei-quotum’, zoals de SER voorstelt via de raden van commissarissen, die gaan over de benoemingen in de bestuurskamer, is een goede geleidelijke manier om die cultuuromslag af te dwingen. Vanaf volgend jaar mogen geen nieuwe mannelijke commissarissen meer worden benoemd zolang de 30 procent niet is gehaald.

Slimme zet

Het is een slimme zet om niet direct te willen ingrijpen in de bestuurskamers, omdat dit op veel weerstand bij werkgevers was gestuit en ook munitie had gegeven aan de tegenstanders van een quotum. Met een geleidelijke aanpak hoeven geen topmannen de laan uit worden gestuurd en kan rustig worden gezocht naar gelijkwaardige geschikte vrouwelijke kandidaten. Ook dwingt het bedrijven zo te investeren in de kweekvijver waaruit die vrouwelijke toptalenten gevist moeten worden.

Tegenstanders die volhouden dat vrouwen zo alleen als excuustruus worden aangesteld, tonen vooral aan dat zij bijzonder weinig vertrouwen hebben in zichzelf – of de kwaliteiten van hun vrouwen collega’s – en geen oog voor de dringende noodzaak om de samenleving te verbinden met een inclusieve arbeidsmarkt en een breed draagvlak voor wat er in bestuurskamers wordt bekokstoofd. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden