Vonk

Sletvrees en Monica Lewinsky

Ze staat al zestien jaar bekend als de vrouw die met een sigaar en een blauwe jurk de president ten val bracht. In het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair vertelt Monica Lewinsky deze maand haar kant van het verhaal. Loes Reijmer schrijft deze zaterdag in Vonk over waarom ze de naam Lewinsky altijd synoniem aan slet vond - en waarom nu niet meer.

Hieronder alvast wat artikelen die goed illustreren hoe het imago van de stagiaire toentertijd vorm kreeg en waarom zelfs de feministen haar niet ter hulp schoten.

De New York Post cover van 7 mei kondigt het artikel aan dat Lewinsky schreef voor Vanity Fair.Beeld afp

Monica Lewinsky speaks

Vooraankondiging van Lewinsky's relaas in Vanity Fair. Het daadwerkelijk artikel staat niet online. De juni-editie van het tijdschrift is wel te downloaden in de appstore.

Clinton and Women

Interessant stuk uit Vanity Fair (mei 1998) waarin auteur Marjorie Williams, feministe en sympathisant van de Democratische partij, zich verbaast over de reacties van andere feministen op Lewinsky - of het totale gebrek daaraan. Waarom laten de vrouwen zo weinig van zich horen? 'Clinton is their guy', concludeert ze.

New York Supergals Love That Naughty Prez

Op 30 januari 1998 komen tien jonge feministes bij elkaar in een New Yorkse bar om over de affaire Lewinsky te praten, op initiatief van The New York Observer. De vrouwen bewonderen Clinton ('that naughty prez') en oordelen hard over het uiterlijk en het intellect van Lewinsky.

De columns waar Maureen Dowd een Pulitzer mee won

Aanvankelijk is Dowd, columnist van The New York Times, kritisch over Clinton. Naarmate het jaar vordert, richt zij haar pijlen op Lewinsky. Eerst is zij volgens Dowd hersenloos, daarna vindt ze haar meedogenloos. Zie ook het stuk dat online magazine Slate schreef over Dowd versus Lewinsky.

The Starr Report

Het volledige rapport dat openbaar aanklager Kenneth Starr maakte van de Lewinsky-affaire. Voor wie precies wil weten hoe het zat met het presidentiële DNA op de blauwe jurk.


Loes Reijmer over Monica Lewinsky: zaterdag 17 mei in Vonk.

De cover van Time Magazine op 26 januari 1998.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden