ColumnIonica Smeets

Slechts 5 procent van alle coronapatiënten klachtenvrij na een half jaar? Dat zit toch anders

null Beeld
Ionica Smeets

Alsof het allemaal nog niet ellendig genoeg was, berichtten diverse media vorig weekend dat slechts 5 procent van de coronapatiënten een half jaar na hun infectie volledig klachtenvrij is. Let wel: dit waren patiënten met relatief milde klachten, die niet op de intensive care hadden gelegen. Dit nieuws kwam van het Longfonds, dat dit onderzoek mede financierde. (Voor wie meer van taal houdt dan van wiskunde, is het grappig om op te merken dat deze langdurige verschijnselen in het Engels ‘long covid’ worden genoemd en dat het Engels voor lang dus precies onze long oplevert. Cabaretier Kees Torn zou hier ongetwijfeld een heel lied op kunnen baseren.)

Toevallig ken ik een aantal mensen met langdurige klachten na corona. Het is zeer deprimerend om hun herstel te volgen, er komen steeds nieuwe symptomen voorbij. Hartkloppingen, ondertemperatuur, rare spierpijn – en het lijkt maar niet op te houden. Heel goed dus dat er onderzoek wordt gedaan naar de akelige nasleep die sommige patiënten treft. Te vaak zijn onbegrepen verschijnselen afgedaan als iets psychisch. Misschien doordat het voor sommige artsen makkelijker is om te doen alsof het aan de patiënten ligt, dan om toe te geven dat ze zelf iets niet begrijpen. Ach, was iedere onderzoeker maar als natuurkundige Richard Feynman, die ooit zei: ‘Ik kan leven met twijfel en onzekerheid, en dingen niet weten. Ik denk dat het veel interessanter is om te leven met dingen die je niet weet dan om antwoorden te hebben die misschien onjuist zijn.’

Chapeau dus voor het Longfonds dat het onderzoek laat doen naar dit soort, nog onverklaarbare symptomen. Alleen is het nogal jammer dat het gepresenteerde onderzoek helemaal niet laat zien dat slechts 5 procent van alle coronapatiënten klachtenvrij is na een half jaar, en dat er nu angstaanjagende berichten de wereld in worden gestuurd die gebaseerd zijn op drijfzand. ‘Nieuw corona-onderzoek: bijna 6 maanden na infectie hebben vrijwel alle (van 1.005) #coronapatiënten nog klachten’, schreef het Longfonds. Econoom Robin Fransman trok fel van leer tegen het Longfonds én alle journalisten die dit nieuws klakkeloos overnamen.

Wat was er aan de hand? Voor de studie werden onder anderen leden van de Facebookgroep ‘Corona ervaringen en langdurige klachten’ benaderd. Ja, nogal wiedes dat daar veel mensen tussen zaten met langdurige klachten. Bovendien is van de 2.113 deelnemers slechts bij 345 corona vastgesteld (en waar het aantal van 1.005 coronapatiënten uit het bericht van het Longfonds vandaan komt, is me een raadsel). Kortom: de studie trok waarschijnlijk vooral mensen met langdurige, rare klachten – waarvan bij een groot deel niet eens zeker is dat ze daadwerkelijk corona hebben gehad.

Zo’n eerste, verkennende studie is op zich niet zo gek. Die is bijvoorbeeld handig om een beeld te krijgen van symptomen en klachten die je zou willen onderzoeken als je coronapatiënten na hun herstel langdurig gaat volgen. Dat soort studies worden nu ook opgezet. Maar dan moet je de resultaten van je verkennende studie wel op de juiste manier presenteren en niet doen alsof je nu bewezen hebt dat 95 procent van de coronapatiënten na een half jaar nog klachten heeft. Het is immers beter om toe te geven dat we nog heel veel dingen niet weten, dan om te leven met onjuiste antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden