OpinieMedia in de VS

‘Slechte beurt Bret, sta nooit achter CNN’

Waarover gaat het in de Amerikaanse media? Over de steun van Bret Baier van Fox News aan CNN, constateert correspondent Michael Persson.

null Beeld

Er wordt nogal eens geklaagd over de partijdigheid van Fox News, de Amerikaanse zender die zich vaak als propagandakanaal van het Witte Huis gedraagt. Maar vorige week kwamen de klachten over Fox ineens van de andere kant. Plotseling was Fox’ Witte Huis-verslaggever, Bret Baier, de gebeten hond omdat hij zich tégen het Witte Huis had gekeerd en partij had gekozen voor een van Trumps zelfgecreëerde ­vijanden: CNN.

Ineens werd het polarisatie­patroon doorbroken. Dat kon dus echt niet, volgens de klagende Fox-kijkers.

Wat was er gebeurd? CNN-journalist Kaitlan Collins had volgens het Witte Huis ‘ongepaste’ vragen geroepen tijdens de fotosessie voorafgaand aan het overleg tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker vorige week. Voor straf mocht ze niet bij de persconferentie zijn die daarna werd gegeven.

Solidair met Collins

En dus toonden veel andere Witte-Huis-verslaggevers zich solidair met Collins. Niet de vragen waren ongepast, maar de straf van het Witte Huis, dat de vrije nieuwsgaring dwarszat. Het was nog eens extra ongepast omdat Collins de vragen niet alleen namens CNN stelde, maar namens de hele press pool die zij op dat moment vertegenwoordigde: vijf andere tv-zenders die zo even vrijaf konden nemen.

Bret Baier van Fox protesteerde ook. ‘Als lid van de perspoel van het Witte Huis staat Fox stevig achter CNN, voor wat betreft deze kwestie van toegang’, twitterde hij.

Het was extra saillant omdat het Witte Huis de banden met Fox onlangs nog heeft aangehaald. Bill Shine, het kersverse hoofd communicatie van het Witte Huis (en degene die de straf oplegde aan Collins) is afkomstig van Fox News, waar hij vorig jaar moest vertrekken na beschuldigingen van seksuele intimidatie en discriminatie. Trump zelf wil dat alle Witte-Huismedewerkers allereerst naar Fox kijken, aldus The New York Times vorige week; de president zou in woede zijn ontstoken toen zijn vrouw Melania aan boord van de Air Force One CNN opzette.

Baier heeft het geweten, dat hij die wisselwerking verstoorde.

‘Ik vind het heel erg dat je deze kant op gaat Bret.’ ‘Je zit verkeerd Bret.’ ‘Slechte beurt Bret. Sta nooit achter CNN, waar het ook om gaat.’ ‘Fox News, ontsla Bret Baier!’ ‘Ik stop met kijken naar Fox News.’ ‘Fox News is nu ook Fake News!’ ‘Kijk naar CRTV, het enige Echte Nieuws.’

Voorwaardelijke loyaliteit

Bret Baier is niet de enige Fox-journalist die zich onafhankelijk opstelde, de afgelopen weken. Chris Wallace had vlak na de Helsinki-top een stevig interview met Vladimir Poetin, waarin de interviewer de Russische president letterlijk confronteerde met de aanklacht tegen twaalf Russische hackers, door het pak papier voor zijn neus te houden (Poetin pakte het niet aan).

Ook hadden verscheidene Fox-Newsjournalisten en -analisten een hard oordeel over het optreden van president Trump in Helsinki: ­absurd, teleurstellend, Amerika in de uitverkoop.

Dat laat zien dat er ruimte zit tussen de onvoorwaardelijke loyaliteit van de Trump-aanhangers en de voorwaardelijke loyaliteit van Fox News. Daar zitten kennelijk journalistieke grenzen aan.

Maar Fox blijft het Witte Huis wél gewoon trouw in de ochtend- en avondprogramma’s, als de stemmingmakers de meeste kijkers trekken. Dan mogen Sean Hannity, ­Tucker Carlson, Laura Ingraham en de ochtendcast van Fox & Friends de president onverholen naar de mond praten – en mogen zij verdachtmakingen blijven lanceren ­tegen alles en iedereen die de president dwars durft te zitten. Daar is CNN gewoon weer Fake News.

Neem Sean Hannity over CNN-verslaggever Jim Acosta die bij een Trump-rally was uitgejouwd door het publiek; CNN is tot de zichtbaarste ‘vijand van het volk’ gebombardeerd. Hannity legde Acosta bij Fox in een compilatie van drie minuten via zijn kijkers uit waarom het terecht is dat hij wordt uitgejouwd. ‘Dit is waarom ze het doen: ze hebben een hekel aan de oneerlijke, ­onfatsoenlijke, bevooroordeelde manier waarop jij de president behandelt.’

Tot zover de solidariteit tussen Fox en CNN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden