Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Slavernij bestaat nog steeds in Nederland

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 6 november.

Redactie
Willekeurige tuinbouwkassen in het Westland.  Beeld Hollandse Hoogte
Willekeurige tuinbouwkassen in het Westland.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag: beroerde positie arbeidsmigranten verdient meer aandacht

Vorige week presenteerde Emile Roemer zijn rapport Geen tweederangsburgers over de achtergestelde positie van de half ­miljoen (!) arbeidsmigranten in Nederland. Deze mensen doen onze rotklusjes voor weinig geld, in totale afhankelijkheid van hun werkgever. Slavernij bestaat dus nog steeds, alleen is de dwang iets subtieler. Geen hek met honden en bewakers, maar de dreiging van verlies van verzekering en woonruimte houdt deze nieuwe slaven in toom.

Wie had gedacht dat het Malieveld zou vollopen met verontwaardigde burgers, kwam bedrogen uit. Hoe anders is dat met slavernij uit het verleden. Op hoge toon worden excuses geëist. Eisen tot herstelbetalingen zullen ongetwijfeld volgen.

Ik vraag me af of de ‘Gutmenschen’ in het debat over de slavernij van 150 jaar geleden zich realiseren dat ze – volgens hun eigen redenering – medeschuldig zijn aan de slavernij van nu. Want alle Nederlandse ingezetenen profiteren nú van de nieuwe slaven, door (veel) te weinig te betalen voor producten en diensten.

Het debat over de slavernij van 150 jaar geleden mag dan legitiem zijn, maar ik vind het treurig dat dit meer aandacht krijgt dan het bestrijden van de slavernij in het heden.

Aart den Hoed, Rotterdam

Verkiezingen VS

Mij is het duidelijk: er zijn leugens, grote leugens en opiniepeilingen.

Marcel Zijlstra, Edam

Stemmen tellen

De stalinist Trump heeft veel geleerd van zijn Russische connectie: ‘Those who vote decide nothing. Those who count the votes decide everything!

Wim Zuijderduijn, Roden

Beperkingen

Och och, wat voelt het merendeel van de Nederlandse bevolking zich tekortgedaan door de verscherpte maatregelen. We konden al niet meer naar een restaurant, kroeg of terras en nu mogen we ook al niet meer funshoppen en naar theaters, pretparken en bioscopen. Zelfs onze kerstvakantie op ski’s of in een zonnig resort wordt afgepakt en dat voor wel een flink aantal weken. Welkom in de wereld van de Nederlandse minderbedeelden, mensen. Voor hen gelden deze beperkingen niet enkele weken, maar vaak vele jaren.

Heleen Houterman, Middelburg

Verrekijker

In het kader van de verscherpte beperkingen spoort onze Leider ons aan zoveel mogelijk thuis te blijven; anderzijds bindt hij ons op het hart op elkaar te letten. Per verrekijker?

Jean Pierre Rawie, Groningen

Sauna

Beste kabinetsleden, kan iemand van u mij misschien uitleggen, waarom zwemmen in een zwembad geen sport is die goed voor de gezondheid is, en naar de sauna gaan en daar in het zwembad zwemmen wél?

Jolike van Dijk, Alkmaar

Klaslokaal

Als ik premier Rutte goed begrepen heb, mag ik als docent Nederlands van 59 jaar wel met 26 mbo-leerlingen in de leeftijd van 16 tot 30 jaar in één klaslokaal werken, maar mag ik ’s avonds niet met de buren een wandeling maken.

R. Steunenberg, Gasselternijveen

Bonus

Minister Grapperhaus vindt de combinatie van werkdruk en onderbezetting – zeer terecht – een reden voor een mooie bonus. Ik hoop van harte dat minister Slob en minister Van Engelshoven dit ook vinden.

Corinna Pauw, docent onderwijskunde en pedagogiek, Utrecht

Interreligieus

Deze dagen gaan mijn gedachten terug naar een ervaring in Zuid-­Algerije – daar was ik bijna vijftig jaar geleden. Ik kreeg een lift door de woestijn en tegen de avond parkeerde de bestuurder de auto in een wereld van zand. Hij deed zijn kofferbak open en haalde er twee kleedjes uit. Hij vroeg: ‘Wilt u ook bidden?’ Het christelijke jongetje in mij keek naar het oosten en dacht: ‘Mekka en Jeruzalem liggen, van hieruit gezien, dicht bij elkaar...’

Even later rolden wij de kleedjes uit en gingen wij naast elkaar op onze knieën in het eindeloze zand. Het is het meest interreligieuze moment in mijn leven en er zijn geen spotprenten en geen messen die dit ooit van mij kunnen afnemen.

Henjo Hekman, Zeist

Vrijheden

Sinds de Franse cartoonaffaire en de moord op Paty lees je weer geregeld in de krant dat de vrijheid van meningsuiting beperkingen kent, dat je niet hoeft te kwetsen, dat je gevoelens van mensen moet ontzien, en dat vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst kunnen botsen. Lijkt me allemaal onjuist, want in wezen is het eenvoudig.

Het staat eenieder vrij zijn sprookjes, boeken, profeten of goden heilig te verklaren. Het staat eveneens eenieder vrij zulke zaken flauwekul te vinden en er de spot mee te drijven. Hoezo zouden deze vrijheden botsen? Zij rusten op een en hetzelfde principe.

Dolf Hartveldt, Wassenaar

Spotprent

Politici laten weten het onacceptabel en onaanvaardbaar te vinden dat een docent die een spotprent heeft opgehangen, wordt bedreigd en moet onderduiken. Deze zaak zal zeker worden onderzocht en aanbevelingen en gesprekken zullen zeker volgen. Daarna gaat iedereen weer over tot de orde van de dag.

Terwijl dit probleem in mijn ogen geen incident meer is, maar een smeulende veenbrand onder de oppervlakte van onze tolerante maatschappij.

Harry Kampinga, Almelo

Appels en peren

Ira Helsloot stelt (met argumenten, op zich al een verademing) dat de coronamaatregelen meer schade veroorzaken dan het virus, een ziekte die voor de meesten niet erger is dan een griep. Dat verdient een stevig weerwoord. Om te beginnen vergelijkt hij de situatie mét maatregelen (en de economische schade die deze aanrichten, becijferd op 80 miljard) met ‘het oude normaal’, de situatie zonder pandemie.

Maar helaas is die pandemie er wel. En ook zonder maatregelen zal die een ontwrichtend effect op de samenleving hebben en tot forse kosten leiden. Als de helft of meer van de bevolking ziek is, dan loopt de economie ook niet lekker. Komt nog bij dat Nederland geen eiland is, dus we importeren sowieso de malaise uit de rest van de wereld.

Corona heeft voor veel mensen een mild beloop. Maar dat neemt niet weg dat de ziekte voor een aanzienlijke minderheid wél ernstig uitpakt. En dat zijn nu juist de mensen die zorgen voor een overbelasting van de zorg. Daarbij gaat het niet om 80-plussers met een zwakke gezondheid, want die komen sowieso niet op de ic terecht. De bulk van de patiënten is van het type-Boris Johnson: middelbare leeftijd, corpulent en volop in het leven staand. Moeten we die aan hun lot overlaten?

Verder is er nog bijzonder weinig bekend over de langetermijneffecten van covid-19. Logisch, want de ziekte bestaat nog geen jaar. Toch zijn er aanwijzingen dat de infectie ook op langere termijn tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Genoeg reden om voorzichtig te zijn.

De vergelijking met tbc ten slotte slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het reisgedrag van de mensen en de bevolkingsdichtheid van toen en nu zijn op geen enkele wijze met elkaar te vergelijken.

Hans Vulto, Ughelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden