Opinie

Slaapt student van buiten Randstad straks onder brug?

'Een boerenpummel als ik 'uut Zeêland' móét op kamers.'Beeld ANP

Studeren voor een student buiten de Randstad is zonder op kamers te gaan ondoenlijk. Met de trein ben ik - met geluk - 2 uur en 12 minuten onderweg van het prachtige Middelburg naar mijn toekomstige woonplaats Leiden. Tel daar maar gerust nog een halfuur reistijd bij op, aangezien ik woon in een buitenwijk van Middelburg, ook wel een dorp genoemd, en bussen maar eens per uur rijden. Vermenigvuldig dat met een factortje vertraging en het kost me zeker drie uur voordat ik in de collegebanken zit.

De snelle rekenaar weet dat als colleges dagelijks om 9 uur 's ochtends beginnen, ik nog voor 6 uur in de trein moet zitten. Wekker om kwart over 5 - élke dag. Dan laat ik het feit dat de eerste bus uit mijn dorp pas om kwart voor 6 vertrekt nog buiten beschouwing. En vergeet niet de terugreis van nog eens drie uur. Het is een zegen dat het studentenreisproduct nog bestaat, maar daarmee is alles gezegd. Conclusie: een boerenpummel als ik 'uut Zeêland' móét op kamers.

Voordeel

Het zou typisch Nederlands zijn om de schuld nu in de schoenen van het OV te schuiven, dus dat doe ik niet. Het probleem van de studentenhuisvesting en de onwillendheid van de regering om het op te lossen, is ook al een bekend fenomeen. Ik wil de stem laten horen van een groep mensen die we nog niet zo vaak in de krant hebben gehoord: mensen van buiten de Randstad, voor wie de dichtstbijzijnde universiteit een paar uur weg is. Het meest schrijnende aan hun situatie is dat zij amper effectieve hulp of voordelen krijgen bij het vinden van een kamer. Terwijl Nederland groter is dan de Randstad en ook daarbuiten mensen recht hebben op onderwijs.

Ja, er is het DUWO voor de studentenhuisvesting. Om mij hier aan te melden moest ik tot mijn verbazing wel eerst 38 euro betalen, waarna ik een aanbod van 23 kamers kreeg. Dat is schappelijk, zou je denken, maar schijn bedriegt. Van de 23 kamers zijn er 9 zelfstandig en bovendien kun je je slechts aanmelden voor een wachtlijst voor die kamer en zelfs ook maar voor een van de negen kamers tegelijk. Wie boven aan de wachtlijst staat, krijgt de kamer. Echter, hoe langer je een account hebt bij DUWO, hoe groter de kans boven aan die wachtlijst te komen. Een maand een account geeft je amper kansen, dus dat betekent dat je op de basisschool al een account moet aanmaken en moet aanvinken in welke stad je graag een kamer wilt krijgen.

Maar je kunt uiteraard ook gaan hospiteren, oftewel: solliciteren voor een kamer. Dat waren de overige veertien kamers op DUWO, maar ook sites als Kamernet hanteren dit systeem. Naast het feit dat er vaak meer dan tien mensen tegelijk komen hospiteren en je kansen dus vrijwel nihil zijn, is het voor mensen als ik ook zeer tijd- en geldrovend om elke keer op en neer te reizen. Ook hier worden de bewoners van verre provincies benadeeld ten opzichte van Randstedelingen. En dit is nog maar het begin van een lange lijst aan nadelen die het leven van een kamerzoekende student van verre het leven zuur maken. Ja, er is één tegemoetkoming voor ze, de reistijdvoorrang bij DUWO. Maar ook die biedt vrijwel geen voordeel en al helemaal niet bij hospiteerhuizen.

Campussen

Dit academisch jaar wordt de studiefinanciering afgeschaft en komt er een leenstelsel voor in de plaats. Daarmee komen honderden miljoenen euro's vrij om te investeren. In nrc.next stelde medestudent Chiem Balduk al voor om dit (deels) te investeren in de verbetering van de huisvesting. Maar wat doet minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker? Ze pompt het geld in extra docenten. Jet, ik heb niet zo veel aan extra docenten als ik überhaupt niet eens op tijd kán zijn voor college.

Daarom vraag ik nogmaals, want naar Chiem heeft de minister niet geluisterd: help studenten aan een kamer. Zorg ervoor dat studenten van heel ver garantie krijgen op een kamer, bijvoorbeeld door campussen georganiseerd door de overheid of universiteit, zoals de University Colleges al doen.

Maar nog veel belangrijker: vergroot de kansen van de systematisch benadeelde studenten die lang moeten reizen. Zorg ervoor dat zij échte voordelen hebben op de studentenhuizenmarkt, zowel voor zelfstandige als hospiteerhuizen, en zorg voor een vergoeding van de reiskosten voor het hospiteren door de studenten-OV een maand of twee eerder in te laten gaan. Want hoe arm studenten soms ook mogen zijn, onder een brug moeten slapen omdat ze geen kamer kunnen vinden gaat net iets te ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden