Media in Egypte

‘Sisi, weet dat wij je op een dag ophangen’

Wat speelt er op de sociale media van Egypte? Populair is Facebook-held Ali die vanuit Spanje het verzet aanwakkert, constateert onze correspondent Ana van Es.

Onlangs vonden in Egypte politieke demonstraties plaats die zo kleinschalig waren – enkele honderden betogers − dat ze in elk ander land over het hoofd zouden zijn gezien. Maar in het Egypte van president Abdel Fatah al-Sisi is politiek verzet zo zeldzaam geworden dat iedereen die tegen hem de straat op gaat per definitie wereldnieuws is.

U weet hoe het afliep: de demonstraties zijn effectief neergeslagen. Ruim 2.000 mensen zijn gearresteerd; 1.467 zitten nog in voorarrest. Maar één man heeft Al-Sisi nog steeds niet tot zwijgen weten te brengen: Mohamed Ali (43), de onwaarschijnlijke Egyptische Facebook-held die via sociale media het verzet aanwakkerde.

Voor 2 september van dit jaar gold Mohamed Ali allerminst als een verschijnsel om politiek rekening mee te houden. Ali is een gewezen aannemer die Egypte heeft verruild voor Barcelona, Spanje. Vertelt graag over zijn vader: een voormalig kampioen bodybuilding en goudverkoper. Hijzelf is een sportschoolgast, iemand die graag zijn portemonnee laat flash-en, van mooie auto’s houdt en een tikje onbehouwen zijn verhaal doet.

Is hij, Ali, een politiek activist, de enige die het tegen Al-Sisi kan opnemen?

Nee.

Als mensen Ali al ergens van kenden, dan moet het zijn plan zijn geweest om een ‘piramide’ naar Egyptisch model te bouwen voor de Spaanse kust. Of de film over vluchtelingen die hij in 2017 maakte, Al bar al Tani (Ander land). Hij won er een Europese prijs mee, maar trok geen publiek. Hoe anders is dat nu.

Op 2 september ging het Facebookaccount ‘Geheimen van Mohamed Ali’ in de lucht. Eerste video: Mohamed Ali wil z’n geld terug. 220 miljoen Egyptische ponden om precies te zijn, ruim 12 miljoen euro. Volgens hem krijgt hij dat geld voor bouwprojecten in opdracht van het Egyptische leger. Volgende video: ‘Onthulling van corruptie onder de militaire elite en het hoofd van de Egyptische staat.’ En zo gaat dat maar door, tientallen video’s lang. Jonge Egyptenaren zitten al weken aan de computer gekluisterd voor de volgende onthulling van hun idool.

President Al-Sisi? Die wordt door Mohamed Ali omschreven als een ‘dwerg’ en een ‘schande’.

De meeste klokkenluiders, zo observeert het invloedrijke Egyptische oppositieblog Mada Masr, claimen een hoger doel. Niet Mohamed Ali, de zoon van een goudhandelaar. ‘Moraal is irrelevant,’ observeert Mada Masr. ‘Dit is een gevecht over geld.’

In Egypte zijn de video’s een kolfje naar de hand van de grote onderlaag van werkende armen. Onder Al-Sisi, die de economie probeert te hervormen en daarom een peperduur subsidiestelsel probeert af te schaffen, zagen ze hun kleine beetje welvaart verdampen. Zij wanen zich allemaal Mohamed Ali, bestolen door de graaiers aan de top. Al-Sisi zelf zag zich genoodzaakt te reageren. Hij noemt de filmpjes ‘leugens en laster’.

Zelfs bij aanhangers van het verzet tegen Al-Sisi is twijfel over de motieven van Ali. Krijgt hij hulp? En zo ja, van wie? Van mensen binnen de regering die Al-Sisi beu zijn, zoals hij zelf beweert? Van de Moslim Broederschap, een machtige politieke organisatie die nauw verweven was met de opstand tegen voormalig president Mubarak in 2011? Niemand weet het.

Maar dit staat vast: hoeveel mensen Al-Sisi ook laat verdwijnen, Mohamed Ali blijft doorgaan vanuit het veilige Spanje. In zijn laatste filmpje zweert hij wraak vanwege alle arrestaties en de tegencampagne van de geheime diensten. ‘Sisi, je kunt er zeker van zijn dat ik, nee, wij, je op een dag zullen ophangen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden