ColumnSheila Sitalsing

Siriz doet heus goed werk met het steunen en opvangen van tienermoeders. Nu nog de evidente onzin van de site verwijderen

Het Reformatorisch Dagblad, de christelijke krant van bevindelijk gereformeerde signatuur die de kwestie-Siriz op de voet volgt, gebruikte afgelopen zaterdag grote woorden in het hoofdredactioneel commentaar. Want D66, VVD en GroenLinks blijven jagen op Siriz, een club die overheidssubsidie krijgt voor het verlenen van hulp bij ongewenste zwangerschap, en die daarbij mogelijkerwijs iets meer nadruk zou leggen op wat ze in christelijke kringen ‘de beschermwaardigheid van het leven’ en in andere kringen ‘anti-abortusactivisme’ noemen.

Vooral Vera Bergkamp van D66 moet het ontgelden. Haar ‘vasthoudendheid’, zo schrijft het RD, ‘tendeert richting maatschappelijke excommunicatie van het pro-lifestandpunt’. Het pleiten voor het stopzetten van de subsidie aan Siriz, dreigt ‘het karakter te krijgen van het beperken van de vrijheid van meningsuiting.’

Nu zijn we het wel gewend dat de mensen in dit land gek zijn op ‘de vee vee em uu’. Ze slepen hem er aan de haren bij, meestal wanneer ze aan een talkshowtafel zijn uitgenodigd om te zeggen dat je niks meer mag zeggen in dit land. Of wanneer ze met een geel hesje aan staan te roepen dat ze het zat zijn, en dat je ze in hun vee vee em uu beperkt wanneer je ‘Wat is dat voor standpunt?’ vraagt.

Maar om ‘vee vee em uu in gevaar’ te krijten wanneer een politieke partij zich mede namens de belastingbetaler afvraagt of het terecht is dat er ruim anderhalf miljoen euro subsidie gaat naar een hulpclub die gelieerd is aan de Week van het Leven, is potsierlijk. Niemand zal de redactie van het RD arresteren wanneer ze de hysterische propaganda van de Week van het Leven (‘Abortus stopt een kloppend hart’, ‘Abortus maakt een vrouw niet sterker’, ‘Met een tangetje wordt het kind in de baarmoeder in stukken geknipt tot het sterft’) gretig overneemt. Gelukkig eisen D66 en VVD dat Siriz zich hier voortaan verre van houdt. Nu de rest van de Kamer nog.

De overheidssubsidie voor Siriz is een totempaal in christelijke kringen. Kees van der Staaij van de SGP regelde in 2013 een verdubbeling van dit bedrag – het waren de tijden dat de premier weer eens in de donkerste hoeken van het parlement steun bijeen moest sprokkelen voor zijn regering en royaal met wisselgeld strooide. Deze prestatie leverde Van der Staaij in 2013 het predicaat ‘effectiefst opererend Kamerlid’ op, en het RD herinnert de lezers met enige regelmaat trots aan dit wapenfeit. Maar in het Nederlands Dagblad, dat een aanzienlijk nuchterder toon aanslaat dan het RD, schreef hoofdredacteur Sjirk Kuiper onlangs: ‘Als er overheidsgeld naar religieuze organisaties gaat, roept dat terecht vragen op, zeker als ze in camouflagekleed opereren.’ En nu moet een staatssecretaris van de ChristenUnie (Paul Blok) Siriz beschermen tegen de toorn van zijn coalitiegenoten.

Of dat lukt, heeft Siriz zelf in de hand. Siriz doet heus goed werk met het steunen en opvangen van tienermoeders en het bieden van morele steun van twijfelende zwangeren. Nu nog de evidente onzin van de site verwijderen, zich distantiëren van de abortusbangmakerij en de psychologische flauwekul over ‘bittere spijt na een abortus’ uit de communicatie verwijderen. Neutrale steun aan christelijke zwangeren – het kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden