Column Sander Donkers

Sinaasappeljus is alleen in gehaktbal-context te verteren

Het ei had te kort gekookt, maar het was net te doen. Totdat die van 16 het slijmerige wit als ‘sap’ betitelde en ik het eierdopje walgend van me af schoof. Een sappig ei, zoiets mag niet.

Op tafel stond een fles sinaasappelsap, tevens aangeduid als jus d’orange. Dát sap klonk juist lekker, evenals de jus – al was het in dat laatste geval wel cruciaal om de ­benaming volledig Frans te houden. Want sinaasappeljus is dan weer goor. Zulke jus is alleen in gehaktbal-context te verteren.

Netelige kwesties, maar niet volgens mijn vriendin, die als alternatief het woord ‘vocht’ aandroeg. Zij is van Friese oorsprong en niet zo van de overgevoeligheden. Terwijl die van 16 en ik rilden bij de gedachte aan vochtige eieren en ­sinaasappelvocht, begon zij met een vilein lachje mijn zweterige ei leeg te lepelen en kondigde aan dat ze die avond stamppot zou maken. ‘Met een lekker kuiltje vleesvocht.’

De hongerstaking duurt vooralsnog voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.