Column Arnon Grunberg

Sigi, die op 45-jarige leeftijd een kind had gekregen, ontbood me naar Wenen te komen

Arnon Grunberg

In een lawaaiig restaurant in de binnenstad van Wenen, die al geheel in kerstsfeer was, at ik een salade niçoise met Sigrit, die ook wel Sigi wordt genoemd. Op 45-jarige leeftijd had ze haar eerste kind gekregen, een gebeurtenis die ze niet ten onrechte omschreef als een wonder. Van de weeromstuit had ze besloten dat dat kind, een zoon genaamd Cornelius, een wonderkind was.

Per e-mail had ze me verscheidene malen verzocht, gesommeerd eigenlijk, haar op te zoeken en uiteindelijk had ik besloten aan dat verzoek gehoor te geven. Ik ben dol op wonderkinderen.

Aan het begin van deze eeuw hadden Sigi en ik elkaar een tijdje aangeraakt, op een gegeven moment waren we daarmee opgehouden. Zo gaat dat, je begint ermee en je houdt ermee op. Die reeks van aanrakingen noemen we bij gebrek aan betere bewoordingen liefde of genegenheid, al is lust ook een prima woord.

In 2013 trouwde Sigi in de Oostenrijkse Alpen met een dermatoloog.

Inmiddels woonde Sigi met dermatoloog, twee honden en kind in een verbouwde boerderij iets buiten Wenen. Het wonderkind zelf was met een kindermeisje wandelen, maar aan het eind van de salade zou ik het te zien krijgen.

Sigi vroeg: ‘Is mijn haar niet te kort?’

‘Nee’, zei ik, ‘totaal niet.’

‘Sinds mijn zwangerschap zijn mijn krullen verdwenen.’

Ze vertelde dat het vorige kindermeisje, een vrouw van in de 50 die ooit redelijk succes had gekend als chansonnière, haar had verlaten met de woorden: ‘Ik ga bij u weg, ik zeg ja tegen mijn eigen geluk.’

Sommige mensen worden verlaten door hun kindermeisje. En ja zeggen tegen het eigen geluk betekent dikwijls nee zeggen tegen het geluk van de ander.

Toen arriveerde het wonderkind, het lachte uitbundig, kreeg borstvoeding en viel in slaap. Heel even was zijn geluk het geluk van de omstanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden