Opinie

Shell buigt opnieuw voor Vladimir Poetin

Shell en BASF werken gewillig mee aan een sterkere positie van Gazprom op de West-Europese markt.

Beeld Volkskrant Fotoredactie

De timing was opvallend en kan zelfs cynisch worden genoemd. Terwijl de aandacht in Europa uitging naar de vluchtelingencrisis werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat Gazprom en een aantal Europese partners waaronder Shell en het Duitse chemieconcern BASF alsnog de overeenkomst zullen uitvoeren die vorig jaar vanwege de spanningen tussen Rusland en het Westen werd afgeblazen.

Gazprom krijgt hierdoor een belang van 50 procent van BASF-dochter Wintershall in de Zuidelijke Noordzee waaronder 20 Nederlandse boorplatforms en enkele Britse en Deense delen van de zee. Ook wordt de Nord Stream 2 pijplijn aangelegd zodat de gasexport van Rusland naar West-Europa niet meer via Oekraïne hoeft te stromen.

Enige solidariteit met Oekraïne, waar zich nog steeds duizenden zwaarbewapende Russische soldaten bevinden, valt hier ver te zoeken. Ondanks alle ferme praat over een Europees energiebeleid en waarschuwingen dat Europa minder afhankelijk dient te worden van Russisch gas werken Europese bedrijven er dus gewillig aan mee dat Gazprom haar positie op de West-Europese markt aanzienlijk versterkt.

Wie Gazprom zegt, zegt Poetin. Hoewel zijn oude vriend Aleksey Miller als directeur fungeert, is deze weinig meer dan een adjudant. Poetin voert de regie, gas is immers zijn voornaamste wapen om de buurlanden zijn wil op te leggen en Europa in zijn greep te krijgen.

Volgens websites van de Russische regering en het Kremlin hebben Miller en Poetin elkaar in hun beide huidige functies meer dan honderd keer, waaronder vele malen onder vier ogen, ontmoet. Dat minister-president Rutte zoveel keren zou vergaderen met de directeur van Shell of de NAM is ondenkbaar.

Gazprom kent ook geen onafhankelijke leden meer in de Raad van Bestuur en geldt als een hoogst on-transparant bedrijf. Al in 2008 waarschuwde de Russische oppositieleider Boris Nemtsov voor de dubieuze bedrijfsvoering bij Gazprom. De Amerikaanse investeerder Bill Browder die ook Gazprom-aandelen bezat, probeerde daar nog verandering in te brengen. Vergeefs, hem werd als nationale bedreiging verdere toegang tot Rusland ontzegd. Later stierf zijn advocaat Sergej Magnitisky in een Russische gevangenis doordat hem een noodzakelijke medische behandeling werd geweigerd.

Staatsbedrijf

Hoewel Gazprom voor 50 procent een staatsbedrijf is, geniet de Russische belastingbetaler hier amper profijt van, dat is vooral weggelegd voor Poetin-loyalisten uit zijn KGB -tijd en zijn periode als loco-burgemeester van Sint Petersburg. Poetins bondgenoten zitten vaak zowel in de regering als in de raden van bestuur van grote olie- en gasbedrijven. Als Gazprombestuursleden kregen zij in 2012 na belastingaftrek nog een jaarlijkse compensatie van 2 miljoen dollar.

Dergelijke praktijken gelden in het Westen als crimineel. Stel je voor dat minister Kamp van Economische Zaken ook in de Raad van Bestuur van de NAM zou zitten, de provincie Groningen zou haar onafhankelijkheid uitroepen. Overigens misten de Poetinvrienden over het algemeen energie-ervaring. Niet vreemd dus, dat Gazprom vorig jaar nog in het gezaghebbende Amerikaanse financiële tijdschrift Barron's het slechtst gemanagede bedrijf op de planeet werd genoemd. Al werd evengoed geadviseerd om toch een Gazpromaandeel te kopen.

En zie: in het eerste kwartaal van dit jaar boekte Gazprom 71 procent meer winst mede dankzij hogere omzet in Europa vanwege de zwakke roebel. Dus stonden veel bedrijven waaronder Shell weer te popelen om een flink graantje mee te pikken.

Ook al klaagde de Europese Commissie Gazprom in april nog aan vanwege misbruik van haar dominante positie op de gasmarkt en overtreding van de Europese antitrust-regels. Vergeten zijn de ruwe behandeling van Shell bij het Siberische Sachalin-project. Vergeten de bezetting van de Krim, de achtduizend slachtoffers van de oorlog in Oekraïne die nog steeds gaande is en het neerhalen van de MH17.

Critici

Ook heeft Shell blijkbaar geen problemen met het feit dat Gazprom eigenaar is van NTV. Een tv-zender die vorig jaar augustus de documentaire 13 vrienden van de Junta toonde waarin Russische critici van Poetins Oekraïne-politiek werden omschreven als verraders en supporters van 'fascisten'.

Tot die critici behoorden onder meer Boris Nemtsov die enkele maanden later vlakbij het Kremlin werd doodgeschoten. En Ilya Ponomarev, het enige Doema-lid dat tegen de bezetting van de Krim stemde, en inmiddels als balling in de VS leeft omdat hij in Rusland werd gecriminaliseerd en de Doema hem zijn immuniteit als parlementslid ontnam. Direct na de deal steeg het Shell-aandeel met 1,7 procent.

En inmiddels voert Shell ook weer gesprekken met Gazprom over samenwerking op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). Kortom, ondanks alles schrikken grote Europese energiebedrijven er niet voor terug om Poetin te blijven steunen en hem uiterst strategische posities op de Europese energiemarkt in handen te spelen. Ook het grootste bedrijf van Nederland bekommert zich slechts om de eigen winstcijfers en betoont zich in ethisch opzicht een empty shell waarin Poetin graag plaatsneemt. Geen regeringsleider of politicus die daar bovendien echt naar kraait.

Rogier Ormeling is publicist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden