Shell blijft nog heel lang over de apenrots heersen

Op Shell schelden is al heel lang in de mode in kringen van mensen die zich weldenkend noemen, vanwege de ijsbeertjes en vanwege Nigeria en vanwege gewoon het grootkapitaal en tegenwoordig ook vanwege Groningen, maar aan de ijzersterke positie die Shell inneemt in de pikorde in politiek en bestuurlijk Nederland heeft dat weinig veranderd. Nog altijd tiptop in orde.

Zie: afschaffing dividendbelasting. Maatwerk voor Unilever en Shell van een serviel messenknippend kabinet.

Zie: het netwerk van de nieuwe Schiphol-topman (en voormalig Shell-president-directeur en PvdA-politicus) Dick Benschop dat de Volkskrant gisteren afdrukte. Een gezellig bijenhotel vol oud-politici, voormalige en huidige bewindspersonen en andere invloedrijke kennissen die een verleden bij Shell delen.

Shell levert al decennia leden van de bestuurlijke elite, van Frits Bolkestein tot Wouter Bos en Wopke Hoekstra. Sigrid Kaag heeft er lang geleden eventjes gewerkt, net als Eric Wiebes. Shell helpt, ook op het hoogste niveau. En soms, wanneer je haar naam ijdel gebruikt, niet - daarover kan Halbe Zijlstra (een tijdje ingehuurd klusjesman voor Shell geweest, overigens) leuk vertellen.

Als dit zou stoppen, Shell als een van de hofleveranciers van het Binnenhof, zou dat groot nieuws zijn. Het Financieele Dagblad kopte gisteren dan ook opgewonden op de voorpagina 'Technisch talent bedankt voor carrière bij Shell'. De krant was gaan buurten bij headhunters en studenten aan technische universiteiten en had observaties opgetekend bij een headhunter: 'Veel technici uit Delft willen zich niet langer vereenzelvigen met dit type bedrijven. Je draagt niet bij aan een betere, duurzame wereld.' En bij een 21-jarige student: 'Het bedrijf is eerder een remmer dan een aanjager van de energietransitie. Daarom is het voor mij een minder interessant bedrijf.'

Een staatje van onderzoeksbureau Universum dat elk jaar aan techniekstudenten vraagt waar ze graag willen werken, moet een en ander onderbouwen. Daarin Shell gezakt van een derde plek - na Google en Philips - in 2015, via een vierde plek in 2016 naar plek zeven in 2017. Tesla is met stip op één komen te staan. Conclusie: een teken des tijds! Studenten gaan voor duurzaam!

Mij leek dat een tamelijk grote conclusie, geschraagd door een marginale verschuiving. Je zou op grond van dit lijstje ook kunnen beweren dat studenten jaar in, jaar uit dezelfde fantasieloze werkgevers aanwijzen als favorieten in hun top-tien: Philips, de Rijksoverheid, Apple, Heineken, Microsoft, KLM (ook al geen vaandeldrager van de energietransitie). En Shell. Hooguit wisselen ze elk jaar van plek, een paar treetjes omhoog, een paar treetjes omlaag. Microsoft 'zakte' dit jaar ook drie hele plekken, van 7 naar 10 - wat dat zegt over het nieuwe engagement van studenten: geen idee. Google, dat met zijn tentakels in al uw gegevens zit: vorig jaar 1, dit jaar 2.

Tesla is nieuw in de lijst. Er is dan ook geen bedrijf dat zo veel gratis reclame heeft gehad als de liefdesbaby van Elon Musk. De grote man zelf heeft over een positieve pers ook niet te klagen, al deed het financieel persbureau Bloomberg gisteren een dappere poging Teslabeleggers massaal te verjagen door te laten zien dat Tesla geen benzine verbrandt, maar geld waar weinig tegenover staat: 6.500 dollar per minuut, zo berekende Bloomberg. Hun voorspelling: voor het einde van dit jaar is de kas daar leeg.

Mijn voorspelling: Shell blijft nog heel lang over de apenrots heersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.