Sheila Sitalsing: zit je als agent net te doen wat je normaal doet, gaat er iemand demonstreren - gek zou je ervan worden

.

Sheila Sitalsing
null Beeld
Beeld

In dit land, dat zo goed is in het verdedigen van de uitingsvrijheid, dit land dat politici met onwelgevallige meningen dag en nacht van beveiliging voorziet, dit land dat demonstranten van alle gezindten van vergunningen in drievoud, afgelijnde demonstratievakken en nette dranghekken voorziet, zag ik gisteren een vertegenwoordiger van de politievakbond zeggen dat al dat demonstreren nogal begrotelijk wordt. Dat het tijd kost, 'uren die we niet kunnen besteden aan andere zaken'.

Gerrit van de Kamp heet de klager, hij is voorzitter van de grootste politievakbond ACP en zijn pleidooi 'dat de politie zichtbaar maakt hoeveel demonstraties er op jaarbasis zijn en wat de kosten daarvan zijn' is geïnspireerd door het Zwarte Pietenprotest van afgelopen zaterdag in Dokkum. De mannen en vrouwen van Kick Out Zwarte Piet waren erheen gereisd in bussen, begeleid door negen gepantserde ME-bussen, elf politiemotoren en twee sleepwagens.

Het tafereel had mij met trots vervuld. Alles eraan ademde Nederland: de georganiseerde boosheid, het door hogerhand gesanctioneerde draaiboek, de gereguleerde begeleiding, de keurigheid en aangeharktheid van het geheel. Overal was aan gedacht, tot sleepwagens aan toe voor het geval iemand van de tegenpartij zich andermaal onbeheerst voor zo'n bus zou werpen. Alleen bij ons, dacht ik ontroerd.

Anderen hadden het evenwel schuimbekkend aanschouwd, las ik later. Wat dat wel niet moet kosten allemaal en dat van onze centen. Mooi, moet Gerrit van de Kamp hebben gedacht, het tij werkt mee, ik gooi hem er even in: 'Demonstraties komen vaak tussen andere werkzaamheden door, het komt er bovenop. Dit gaat ten koste van wat we anders zouden doen.'

Daar had Van de Kamp een punt te pakken. Zit je als politieagent net even rustig te doen wat je normaal doet, komen er hinderlijke dingen tussendoor. Raken er mensen vermist, knallen er auto's bovenop elkaar, beschieten gekken elkaar, ramt er eentje een pinautomaat, werpt een man zijn vrouw van de zesde verdieping naar beneden, wordt een jonge zangeres in de studio van een aftands radiostation overvallen door een man in blote piemel, wil iemand ergens een bord omhoog houden en zet een ander daar zijn auto voor. Gek zou je ervan worden, als politie, als je daar de hele tijd voor zou moeten komen opdraven. Alsof je niets beters te doen te hebt. Gewoon, dingen die je anders zou doen.

Het zou er beslist een stuk goedkoper op worden als we in de grondrechten zouden snoeien. Demonstreren, zeggen wat je wil, schrijven van je vindt, met een bord op een straathoek staan. Schaf ze af en politici hebben geen beveiliging meer nodig tegen bedreigers, vrouwen geen beschutting tegen rondzwiepende piemels, columnisten geen bescherming tegen agressievelingen en demonstranten geen verdediging tegen tegenstanders. Het zou lekker rustig zijn en de mannen van Gerrit van de Kamp zouden de hele dag op de Nintendo Switch kunnen.

Als ik bij de politie zat, zou ik voor zijn.

Met een wreed 'voor de VVD geldt dat demonstreren een democratisch recht is dat je niet afhankelijk moet maken van de kosten die ermee gemoeid zijn', maakte de regeringspartij evenwel een einde aan de koortsfantasietjes van Van de Kamp.

Het is hier nog steeds een democratie met onvervreemdbare burgerrechten.

Hoe nu verder met Zwarte Piet?

'No more blackface!' Maar in Dokkum wordt schamper gelachen: 'Ik kan dit niet verstaan hoor'
Zaterdagochtend om kwart over tien vertrekt een indrukwekkende colonne uit Amsterdam. Negen gepantserde ME-bussen met tientallen ME'ers erin, twee gigantische sleepwagens, elf agenten op motoren. En, o ja: drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten.

Gastcolumn: Waarom media hun podium nog beter moeten benutten om Zwarte Piet te moderniseren
De media moeten hun podium benutten om de modernisering van Piet te versnellen en bloot te leggen waar de weerstand tegen verandering vandaan komt, betoogt gastcolumnist Lonneke van Genugten.

Alles draait om de vraag: vertrekt Piet stilletjes of onder de guillotine?
Arie Elshout en Rob Vreeken becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws. Deze week: Nederlandse cultuuroorlog op Amerikaanse leest.

Zwarte Piet mag vertrekken, maar we hunkeren nog meer naar het moment dat die hele Goedheiligman zelf oplazert
Discussiëren over Zwarte Piet? Prima, maar dan zonder dat hele Sinterklaasgedoe, vinden de betrouwbare mannetjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden