Column

Sheila Sitalsing: 'Van alle opportunisten en charlatans is Henk Krol mijn favoriet'

Van alle opportunisten, meelopers, gelukzoekers, charlatans en verkopers van ingestraald water op wie de politiek zo'n onweerstaanbare aanzuigende werking uitoefent, is Henk Krol mijn favoriet. Wie zich op zulk een magistrale wijze door de peilingen heen jokt en fabuleert, verdient alle sympathie en steun als hij een keer de waarheid vertelt.

Beeld de Volkskrant

Dat laatste deed Krol afgelopen dinsdag. Geheel per ongeluk overigens. De man was zo verstrikt geraakt in zijn zelfgesponnen web van verdichtsels, dat hij niet meteen door had dat zich iets merkwaardigs aan het voltrekken was.

Krol presenteerde de lang aangekondigde rekensom die moest aantonen dat het terugbrengen van de AOW naar 65 jaar helemaal geen 12 miljard euro hoeft te kosten, zoals het Centraal Planbureau had voorgerekend. 50Plus kan het voor veel minder, kijk maar, zei hij met een triomfalistische trilling in de stem. Een trilling die allengs ijler werd toen na enig doorvragen bleek dat 'goedkoper' in de sommen van 50Plus een lagere AOW-uitkering impliceert. Lekker vroeg met staatspensioen, bijtend op een houtje, achterblijvend bij de rest.

'Het is kiezen tussen twee kwaden', piepte hij de luchtfietserij van zijn partij weg. Daar, hij had het toegegeven: de valse belofte van 'een welvaartsvaste AOW op 65 jaar' waarmee hij roedels goedgelovigen heeft verlokt, is quatsch. Buiten begonnen de vogels opgewonden te kwetteren: Heb je het al gehoord? Henk Krol heeft iets gezegd dat klopt.

Anderhalve dag later lag arme Henk vastgeketend in zijn hok, blaffend naar de maan. Jan Nagel, partijleider en ontdekker van de rancuneuze oudere als electoraal wingewest, had krachtdadig ingegrepen. Krol moest zwijgen. Nagel ging de toegestroomde pers uitleggen dat Henk zich had vergist, dat de sprookjes van 50Plus wél kunnen, dat de kiezers bijtijds en met volle zakken met pensioen kunnen, dat dit waarschijnlijk inderdaad toch mogelijkerwijs 12 miljard euro kost, dat dit geen enkel probleem is omdat de rest van het land - de werkenden, de bedrijven - deze rekening prompt en zonder morren gaat betalen, dat Oranje volgend jaar het WK-voetbal wint, dat er in het Oosten van het land een populier is gezien die tot aan de hemel groeit, dat 50Plus binnenkort een einde aan de regen zal maken.

Ze zeggen weleens dat Geert Wilders handig inspeelt op de onderbuik van de samenleving, daar waar de darmen kronkelen, maar Jan Nagel had de onmetelijke potentie van de onderbuik al ontdekt toen Geert Wilders nog met een hoofd vol dartele hippiekrullen in een kibboets in Israël vertoefde. Op die onderbuik bouwde Nagel een imperium van politieke intiatieven waarin testosteronrijke mannen als Peter R. de Vries en Fred Teeven hun geldingsdrang konden botvieren. Af en toe donderde zo'n probeersel in elkaar, maar met Henk Krol leek hij de ideale trekpop te hebben gevonden voor de exploitatie van teleurgestelde, naïeve ouderen.

Wat nu precies het standpunt van 50Plus inzake de AOW is, wat dat kost en wie dat zal betalen: geen idee. Het zal de achterban vermoedelijk een worst wezen. Net zoals het de achterban nauwelijks boeide dat de partij eerder bijna uiteenviel door onnavolgbare schermutselingen. Of dat Henk Krol de pensioenpremies van zijn eigen voormalige werknemers bij de Gay Krant jarenlang heeft ontdoken.

Jan Nagel weet als geen ander: gewoon blijven zwaaien met die wortel, er blijven genoeg mensen lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden