Column

Sheila Sitalsing: Timmermans is braaf en onspectaculair naast Weiner

De Europeaan, de afgelopen maandag uitgezonden documentaire over eurocommissaris en Heerlenaar Frans Timmermans, is beslist fraai. Een tikje lang misschien, met een wat koket aandoende hoofdpersoon.

Frans Timmermans. Beeld epa
Frans Timmermans.Beeld epa

Nogal braaf en onspectaculair ook in vergelijking met het fabelachtige Weiner, dat nauwgezet de onttakeling van een New Yorkse politicus vastlegt, maar daar kunnen Timmermans en de filmmaker niet zo vreselijk veel aan doen: in plaats van foto's van een goedgevulde onderbroek heeft onze man in Brussel liedjes van Bruce Springsteen te bieden, en een onwankelbaar geloof in de Europese samenwerking en in de kracht van instituties en in het probleemoplossend vermogen van de politiek.

Dat is aandoenlijk en hartverwarmend. Niettemin borrelde tijdens het kijken een redeloos verlangen op naar een documentaire over die ándere Europeaan. Die ándere flapuit die graag de indruk wekt dat hij eigenhandig de Europese Unie in elkaar heeft gemetseld. Die ándere Europeaan die, net als Timmermans, over het vermogen beschikt om mensen die zijn Europese dromen niet delen het schuim op de mond te bezorgen. Guy Verhofstadt.

Omdat de delegatieleider van de liberalen (de VVD en D66 incluis) in het Europees Parlement gelooft, met het fanatisme van de bekeerling, en dat geloof luidkeels uitdraagt en zo zijn publiek tot wanhoop kan drijven. Omdat ik hem in staat acht om, als de camera's hem irriteren, de documentairemaker er met kop en kont uit te gooien - het zou prijswinnende beelden opleveren. En omdat hij altijd op iemands tenen belandt - vermoedelijk per ongeluk, want hij is meestal zo druk aan het oreren dat hij geen oog heeft voor zoiets banaals als langswandelende tenen.

Gisteren trad Verhofstadt op in het Europees Parlement waar hij een bijzondere analyse gaf van de toestand in de wereld. 'De trawanten van Erdogan, Poetin en Trump zijn Europa van binnenuit aan het ondermijnen. Laten we ons hiertegen keren. Laten we terugvechten.' Daar keken we thuis van op. Een samenzwering tussen de Turken, de Russen en de Amerikanen tegen Europa. Met geheime afgezanten die zich in over het continent hebben verspreid om de ondermijning van Europa ter hand te nemen - die hadden we nog niet eerder gehoord, en al helemaal niet van de leider van een belangrijke fractie in het parlement, tevens hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement voor de Brexit.

Het is Verhofstadt maar, met een typische Verhofstadthyberbool, zou je kunnen zeggen. Er is evenwel reden genoeg om niet schouderophalend aan deze uitspraak voorbij te gaan.

De Europese Unie hobbelt van crisis naar crisis. Op diverse Griekse eilanden liggen de vluchtelingen nog rijendik in de blubber en breken ongeregeldheden uit in de opvangkampen omdat de EU-lidstaten nog aan het steggelen zijn over de herverdeling van vluchtelingen. Het Verenigd Koninkrijk moet op een elegante manier uit de Unie worden onderhandeld. Daarbovenop komt een acute defensiecrisis nu het geen vanzelfsprekendheid meer is dat Europa kan meeliften op de militaire macht van de Amerikanen. Als er een verantwoordelijke gezocht zou moeten worden voor de kennelijke 'ondermijning van Europa', dan scoort deze combinatie van onwil, onmacht en onvermogen van Europese regeringsleiders hoog. Een complottheorie die in malligheid de theorietjes van de anti-vaccinatiedames naar de kroon steekt, is volstrekt overbodig. We doen het helemaal zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden