Column

Sheila Sitalsing: Nu bent u te kakken gezet - alwéér te kakken gezet

Lieve koning,

Op het nieuws hoorde ik dat ze u weer moeten hebben. Die lui van RTL zijn gaan snuffelen in geheime notulen van lang geleden. Er stond niet voor niets 'geheim' op, maar daar hebben ze zich, hondsbrutaal en respectloos als ze zijn, niets van aangetrokken. Luizen zijn het. Ratten. Motten in de wasbeerhondenbontkraag van uw echtgenote.

Sheila Sitalsing
Koning Willem-Alexander checkt in met zijn ov-chipkaart bij de metro richting Amsterdam Zuidoost. Beeld anp
Koning Willem-Alexander checkt in met zijn ov-chipkaart bij de metro richting Amsterdam Zuidoost.Beeld anp

Lieve koning,

Op het nieuws hoorde ik dat ze u weer moeten hebben. Die lui van RTL zijn gaan snuffelen in geheime notulen van lang geleden. Er stond niet voor niets 'geheim' op, maar daar hebben ze zich, hondsbrutaal en respectloos als ze zijn, niets van aangetrokken. Luizen zijn het. Ratten. Motten in de wasbeerhondenbontkraag van uw echtgenote.

En nu bent u te kakken gezet - alwéér te kakken gezet - als kleine krabbelaar die het graag breed laat hangen op andermans kosten. Als telg uit een geslacht van types die te gierig zijn om normaal belasting te betalen over hun privévermogen.

Terwijl we weten dat het allemaal de schuld van uw grootvader is. De parvenue, de omhooggevallene die zijn charmes over uw moeilijk bemiddelbare grootmoeder uitstortte en zich zo de familie in wist te wringen.

Híj was het, zo kunnen we lezen in de reconstructie die RTL publiceerde, die in 1973 het been stram hield en standvastig tegen de premier zei: als we voortaan vermogensbelasting moeten betalen, eisen we daar compensatie voor.

Het zou nog tien jaar duren aleer de vakbonden het openbare leven zouden platleggen en 'Willen we naar de Dam? Dan gaan we naar de Dam!' zouden scanderen teneinde een paar centen méér voor de arbeider los te peuteren, maar uw opa, Majesteit, die was lang daarvoor al een eenmansvakcentrale. Een kei in onderhandelen, daar hadden die vakbondsjongens heel wat van kunnen opsteken.

null Beeld anp
Beeld anp

Lees ook

Een deel van de uitkering van 5,5 miljoen euro die koning Willem-Alexander jaarlijks ontvangt, is eigenlijk een compensatie voor de belasting die hij betaalt over zijn vermogen. Dat heeft hij te danken aan zijn grootouders Juliana en Bernhard, die dit begin jaren '70 in het geheim uitonderhandelden met premier De Jong. Veertig jaar later eist de huidige Tweede Kamer opheldering.

Hij was het die in de besprekingen met het kabinet aanhaalde dat de familie door geboortes en doopceremonies op kosten werd gejaagd; als hij vermogensbelasting zou moeten betalen, dan wilde hij van de staat geld terug voor het circus met doopjurken. Ik vind het een kostelijk argument. Dolkomisch. En ze zijn er voor gezwicht, hoor, de toenmalige bestuurders van het land, met hun knikkende knieën en hun knakkende ruggengraten.

Een enkele ambtenaar had gewetensbezwaren, wees er streng op dat het ingewikkeld zou worden om een en ander 'zinnig' te verdedigen, en repte van 'gevoelens van onbehagen' bij het gedrag van uw grootvader. Maar hij kwam gewoon, de belastingcompensatie, slinks door het goedmoedige parlement geloodst.

Wat ik me nog afvroeg na het lezen van de heerlijke - excuus, schandelijke - onthulling, is: hoe? Stuurt uw belastinglakei elk jaar een briefje naar de premier met het precieze bedrag dat u aan vermogensbelasting heeft betaald? En mag uw medewerker vervolgens de compensatie ophalen in het Torentje? Of wordt er tegelijk met uw zakgeld een extra bedragje overgemaakt? En heeft u bij het aanschouwen van al dat geld nooit bij uzelf gedacht: wat véél zeg, wat moeten ze me toch innig liefhebben.

Opvallend in het RTL-verhaal vind ik de rol van de directie van het Nationaal Archief. Het ministerie van Financiën wilde de documentatie over de belastingdeal tot staatsgeheim bestempelen, opdat we op zijn vroegst pas in 2050 zouden hebben kunnen lezen hoe uw opa manmoedig de familiebelangen heeft verdedigd. Niks ervan, zeiden ze bij het Nationaal Archief, deze documenten moeten 'beperkt openbaar' worden, waardoor geïnteresseerden na toestemming inzage kunnen krijgen in de archieven. En zo geschiedde. RTL vroeg en kreeg toestemming van de directeur van het Nationaal Archief.

Als u fideel bent, lieve koning, en dat bent u, dan geeft u de directeur van het Nationaal Archief volgend jaar een lintje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden