Column

Sheila Sitalsing: FNV weer relevant maken, er zijn mensen om minder overspannen geraakt

In het feit dat de naam Han Busker gisteren niet het nieuws domineerde, geen opening-Journaal was of opening-krant, en evenmin trending was op Twitter, ligt de misschien wel grootste uitdaging voor Han Busker besloten. Hij zat ook al niet aan tafel bij een van de vele televisietalkshows, die dezer dagen een wonderlijke voorkeur aan de dag leggen voor marginale figuren die denken dat ze 'de politiek in gaan'.

Han Busker, zeer waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de FNV. Beeld anp
Han Busker, zeer waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de FNV.Beeld anp

Han Busker gaat niet met anderhalve zetel 'de politiek in', hij zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Ton Heerts opvolgen als voorman van de FNV. De FNV, het eens zo machtige vakbondsbolwerk, voormalige spin in het web van het vaderlandse corporatisme, oud-koningin van de polder. Vroeger, in de dagen dat ze uit het buitenland kwamen kijken, tot de Amerikaanse president aan toe, hoe we het hier deden. Hoe een stelsel van machtige adviescolleges en stichtingen en werkgevers- en werknemerslobby's - niemand was verkozen - om tafel gingen zitten met de politieke machthebbers en de samenleving gingen ordenen. Hoe we werkten, wat er moest gebeuren als we niet konden werken, hoe de files konden worden bestreden, of de milieuvervuiling - geen thema zo gek of de polder bemoeide zich ermee.

Toen kwam de klad erin, gingen ze bij de bond onderling vechten en ging de vakbeweging 'de zwakste schakel in de polder' heten. Dat de FNV er te midden van interne guerrilla's in is geslaagd om een paar jaar geleden een sociaal akkoord af te sluiten met het kabinet en andere polderpartners, mag het wonder van Ton Heerts genoemd worden.

Deze krant, die een rijk vakbondsverleden heeft en die vroeger pagina na pagina vulde met berichten over bonden die weer eens op ramkoers lagen met de bazen en over nachtenlange onderhandelingen over WAO en WIA, zette gisteren behulpzaam de ellende die Busker erft op een rij. Hij krijgt de leiding over een FNV die niet alleen kampt met een gestaag dalend ledental, maar ook met een toenemend aandeel oudere of gepensioneerde leden. De deskundigen zijn er nog niet uit of dat ook leidt tot belangenbehartiging die zich onevenredig richt op ouderen en gepensioneerden, maar het feit dat de FNV jarenlang begrip heeft opgebracht voor loonmatiging en tegelijk bereid was zichzelf halfdood te vechten om een iets hogere pensioenleeftijd te voorkomen, zou een aanwijzing kunnen zijn.

Busker wint slag bij FNV, als er geen joker is (+)

De FNV kan woensdag naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van voorzitter Ton Heerts presenteren. Kan de vakbondskoepel dan vooruit? De erfenis van Heerts omvat ook zes levensgrote uitdagingen.

Busker moet er weer een aantrekkelijke bedoening van maken, voor jongeren, voor zzp'ers, voor hoogopgeleiden en voor allochto... Nederlanders die gewoon Nederlanders zijn, maar in het kader van de onuitroeibare zucht tot benoemen Nederlanders met een migrantenachtergrond zijn gaan heten.

Er zijn mensen om minder overspannen geraakt.

Bovenal moet hij de FNV weer relevant maken in het krachtenspel van de polder. Daar schuilt een grote kans. Als hij erin slaagt om samen met de werkgevers een slim antwoord te formuleren op hét grote vraagstuk van deze tijd - nieuwe regelingen voor de nieuwe arbeidsmarkt vol eenpitters en contractlozen - en dit vóór de verkiezingen te presenteren, dan zal een nieuw kabinet niet om heen kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden