Commentaar

SER-advies over kinderopvang geeft kinderen een betere kans in het onderwijs

Gesubsidieerde kinderopvang helpt niet alleen moeders aan werk, maar blijkt vooral nodig voor hun kinderen.

Goede kinderopvang draagt bij aan de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Hoewel dit gegeven al langer bekend is, vormt het nu voor het eerst de kern van het nieuwste advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Tot nog toe werd toegankelijke en betaalbare kinderopvang vooral gezien als een voorwaarde om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen.

De SER stelde vorige week in zijn advies aan het toekomstig kabinet voor om voortaan ook jonge kinderen van niet-werkende ouders het recht te geven op twee dagen opvang per week. Uit tal van onderzoeken blijkt dat cognitieve stimulering en het samen leren spelen in de kinderopvang bijdragen tot een betere ontwikkeling van het kind in de latere schoolcarrière. Maar in het huidige systeem worden kinderen uit kansarme gezinnen daarvan juist uitgesloten, omdat niet allebei hun ouders werken: de voorwaarde voor gesubsidieerde opvang.

Dat de SER deze kansenongelijkheid nu wil tegengaan is prijzenswaardig en noodzakelijk. Corona vormde een wake-upcall, zo constateert de SER zelf ook. De onderwijssluiting tijdens de lockdown heeft namelijk vooral slecht uitgepakt voor kinderen uit kansarme en kwetsbare gezinnen, die daardoor op nog grotere achterstand zijn gezet.

Dat de voorgestelde maatregelen geld gaan kosten staat buiten kijf, maar aangenomen mag worden dat de baten van een kansrijkere schoolcarrière groter zullen zijn. De belastingbetaler kan beter preventief bijbetalen aan een goede ontwikkeling van kinderen, dan achteraf voor de maatschappelijke gevolgen van kansenongelijkheid, zoals bijvoorbeeld werkloosheid.

Daarnaast blijft betaalbare en toegankelijke kinderopvang een must om de arbeidsparticipatie op peil te houden in een krimpende en vergrijzende arbeidsmarkt. Het huidige financieringssysteem moet hiervoor op de schop. De toeslagenaffaire heeft voldoende aangetoond dat de nodeloos complexe route via de Belastingdienst niet werkt. Tachtig procent van de ouders moet achteraf bijbetalen of krijgt geld teruggestort.

Om deze omslachtige nacalculaties te voorkomen adviseert de SER om de overheidsbijdrage rechtstreeks aan kinderdagverblijven over te maken. Voor lagere middeninkomens moet de drempel tot werken worden verlaagd met een hogere overheidstegemoetkoming. Het nieuwe kabinet doet er goed aan die adviezen ter harte te nemen. Kinderopvang is geen luxe maar een basisvoorziening voor een stabiele arbeidsmarkt en een gezonde ontwikkeling van kinderen.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden