Column Aaf leest sterren

(Semi-)Sterren heeft nu ook een spin-off: (Semi-)Sterren die Illegaal Vlogs Maken In Het Buitenland

Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag: Imanuelle Grives en twee vloggers.

Complexer

Streeft De Niro voorbij Beeld ANP Kippa

Het was de zomer van de (Semi-)Sterren die Illegaal Drugs Dealen in het Buitenland, op zich een prima SBS-programmaformat. Eerst hadden we Imanuelle Grives, de actrice die op een Belgisch festival werd gepakt met heel veel drugs. Ze zei dat het voor haar werk was: ze bereidde zich voor op een rol als drugsdealer. Hiermee streefde ze Robert De Niro ver voorbij, qua methodacting.

Kort daarna werd Roelf B. gepakt, een Nederlandse sprinter die precies hetzelfde had gedaan, maar op een festival in Hongarije. Wat was dit voor gekkigheid?

Over Grives is nu nieuws: ze is op borgtocht vrij. Haar advocaat zei gisteren: ‘Het verhaal van de filmrol is ten dele een verklaring. De zaak is eenvoudig in de feiten, de reden waarom ze dit gedaan heeft is complexer. Het is bepaald geen doorsneezaak van een dealer zoals ik die vaak heb.’

Nu weet ik dat het de taak van advocaten is om in onbegrijpelijke taal te spreken, maar dit is wel heel geavanceerd. ‘De reden waarom ze dit gedaan heeft is complexer’? Dus het was dealen, maar ook methodacting, en... nog iets?

Is het verstandig van de advocaat om dit statement te maken? Nee. Je gaat er als Imanuele Grives-volger zelf van alles bij verzinnen. Deed ze het omdat ze verslaafd is? Omdat ze het gewoon gezellig vindt om overal kilo’s drugs mee naartoe te slepen? Omdat ze de verpakking niet goed had gelezen?

‘De zaak is eenvoudig in de feiten’ – ik zie het de advocaat al zeggen in de verfilming die hier, dat hoop ik, ooit uit zal voortkomen.

Armpjes

Vreemd scala aan straffen Beeld AFP

(Semi-)Sterren die Illegaal Drugs Dealen in het Buitenland heeft ook een spin-off, (Semi-)Sterren die Illegaal Vlogs Maken In Het Buitenland. Twee Nederlandse vloggers, Ties Granzier en Jacob Sweep, probeerden de legerbasis Area 51 in Nevada binnen te dringen. Althans, dat zeggen de Amerikaanse media. Nu vinden Amerikanen al weinig goed, en met videoapparatuur binnendringen bij legerbases, daar zijn ze echt niet happig op. 

De jongens werden opgepakt, en er hangt ze nu zes maanden gevangenisstraf boven het hoofd óf een boete van 500 dollar, zei Amerika-deskundige Willem Post in De Telegraaf. Dit vinden wij overigens een vreemd scala aan straffen: dan toch liever die 500 dollar, lijkt ons. Maar misschien kun je erg leuk vloggen in een Amerikaanse gevangenis.

Om het verhaal nog vreemder te maken: de twee YouTubers zouden de basis hebben bestormd, omdat ze gehoor hadden gegeven aan een complotterige oproep op Facebook om de basis binnen te vallen, omdat er ‘resten van buitenaards leven’ zouden liggen. Wat dan? Armpjes van marsmannetjes? Zoiets? Hébben marsmannetjes armpjes? Ook hier worden vragen opgeroepen die erg moeilijk te beantwoorden zijn.

De actie van de twee jonge vloggers zorgt er in ieder geval voor dat Imanuelle Grives en haar drugsdealende collega’s er heel saai en gewoontjes bij afsteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden