LezersbrievenVrijdag 17 januari

Seksuele identiteit is openbaar en kwetsbaar

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 17 januari.

Redactie
YouTuber Nikkie de Jager, bekend als NikkieTutorials, heeft in een video op haar YouTubekanaal verteld dat ze transgender is en werd geboren als man.  Beeld NikkieTutorials
YouTuber Nikkie de Jager, bekend als NikkieTutorials, heeft in een video op haar YouTubekanaal verteld dat ze transgender is en werd geboren als man.Beeld NikkieTutorials

Brief van de dag

Het ‘uit de kast’ komen van Nikkie de Jager werd 24 miljoen keer bekeken. De groep mensen die tegenwoordig met Lhbti (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen) wordt aangeduid is verhoudingsgewijs klein.

Maar deze groep wordt nu gestimuleerd hun seksuele identiteit uit hun psychologische ‘backoffice’ te tillen en in hun ‘frontoffice’ te tonen. Daarmee lijken ze hun identiteit te verrijken. Het idee bestaat dat dit gaat over emancipatie, zelfverwerkelijking, identiteitsvinding. Dit past in onze steeds meer naar buiten en op de ander gerichte cultuur. Dit proces wordt door sociale media sterk versneld.

Het klinkt mooi en optimistisch. De bescherming die het verborgen backoffice bood, de geheimhouding, de onderdrukking en verdringing, met af en toe in de duisternis toegeven aan de lusten, valt weg. De seksuele identiteit is nu openlijk onderdeel van de zichtbare identiteit, onbeschermd en dus ben je als individu afhankelijk van het respect van en bescherming door de sociale omgeving. Deze bescherming is bepaald niet gegarandeerd.

En je krijgt het ook nooit helemaal onder controle, met als gevolg veel pijnlijke interacties, veel verdriet, veel krenkingen en kwetsingen, veel symptomen. En wij in de overbelaste GGZ blijven dweilen met de kraan open.

Jan Derksen, klinisch psycholoog

Basisbaan

‘Een baan is pas werk als je inzet meer geld oplevert dan het kost om je dat werk te laten verrichten’, schreef Boele Douma in de brief van de dag. Wat een onzin. Niet handig ook om daar een suggestieve foto van bijzondere opsporingsambtenaren bij te plaatsen. Ik ben ook geen voorstander van een basisbaan. Maar zinvol werk doen heeft niet alleen maar te maken met het kunnen verdienen van geld.

Kees de Jong, Utrecht

Opa Poetin

In Duitsland circuleerde ooit een grap over Konrad Adenauer. Die vroeg aan zijn kleinzoon wat hij wilde worden. Toen het kind antwoordde ‘Bondskanselier’, zou Adenauer gezegd hebben: ‘Maar jongen, dat is opa al.’

Het wordt nu duidelijk dat de Russen en de rest van de wereld nooit van Poetin verlost zullen worden, gezien zijn voorbereidingen voor het verkiezingsjaar 2024, waarin Poetin eigenlijk het veld zou moeten ruimen. Sneu voor ons, en sneu voor zijn kleinkinderen.

Ruurd van der Weij Fortin, Sappemeer

Cliteur-retoriek

In de verslaggeverscolumn ‘Linkse kerk’ wordt Paul Cliteur aangehaald, die meent dat de universiteit - het docentenkorps - de verhoudingen uit politieke peilingen moet weerspiegelen. De universiteit weerspiegelt echter niet de samenleving. We kunnen immers aannemen dat universiteitsmensen verstandiger zijn dan de gemiddelde burger. Dat kan consequenties hebben voor politieke voorkeuren die in zwang zijn op die instellingen.

Jos Koning, Nijmegen

Prachtige plannen

In het artikel Amsterdam neemt schuld jongere over wordt ten onrechte gesteld dat onder andere ook Rotterdam een dergelijk initiatief zou zijn gestart vergelijkbaar met het prima initiatief van Amsterdam waarin de gemeente de schuld van jongeren overneemt.

Ondanks prachtige plannen, ontwikkeld in maart 2019 onder de naam ‘Reset Rotterdam’, is er bij het werken met jongvolwassenen met schulden niets van gemeentelijke ondersteuning te merken.

Erik van Teeseling, Schoolmaatschappelijk werker, Rotterdam

Drogredenering

Bastiaan Bommeljé meent in zijn artikel dat de teruglopende boekenverkoop mede veroorzaakt wordt door de crisis in het onderwijs. Mijns inziens een sterk voorbeeld van een onjuiste oorzaak-gevolgrelatie. Deze vorm van drogredenering komt overigens reeds aan bod in vwo 3.

Hella Koffeman, docent Nederlands in het voortgezet onderwijs, Rotterdam

Competitievervalsing

Uitstekend idee om door middel van een salarisplafond de grote verschillen tussen voetbalclubs en competities te verkleinen en de strijd eerlijker te maken. Maar daarmee zijn we er nog niet. Voer een maximaal aantal betaalde contractspelers per club in en schaf het uitlenen van spelers af.

Deze extra maatregelen zorgen ervoor dat clubs niet langer talentvolle spelers kunnen wegkapen bij kleinere clubs, om ze vervolgens meteen tegen opleidingsvergoeding bij een andere club te stallen. Die gang van zaken zorgt tweemaal voor competitievervalsing; bij de club waar de speler wordt weggekaapt (minder kwaliteit), en bij de club waar de speler tijdelijk wordt gestald (meer kwaliteit). Als we dan ook de transferperiodes beperken tot één periode per jaar en die periodes internationaal gelijk stellen, zou voetbal zowaar weer een eerlijke sport zijn.

Hans Nagtegaal, Bussum

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden